Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-04 09:31:00

Palkovics a Gothár-ügyről: ha az SZFE-n is tudtak zaklatásról, de eltitkolták, a lemondás a minimum

Ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam - bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet -, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond - nyilatkozta Palkovics László az atv.hu kérdésére Gothár Péter szexuális zaklatási ügye kapcsán. Az ITM is delegál szakértőt a Gothár ügyében folytatott etikai vizsgálathoz, “így a mi kollégánk is jelen lesz a meghallgatáson” - mondta a miniszter.

Palkovics a Gothár-ügyről: ha az SZFE-n is tudtak zaklatásról, de eltitkolták, a lemondás a minimum

Ma hallgatja meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága Gothár Pétert, aki két hete elismerte, hogy szexuálisan zaklatta a Katona József Színház egyik színésznőjét - az egyetemen rektori feladatokat ellátó Upor László levelében erről tájékoztatta Fekete Péter kulturális államtitkárt. A szexuális zaklatást elkövető rendező - az egyetem etikai tanácsának az ajánlását tiszteletben tartva - már felfüggesztette oktatói tevékenységét az SZFE-n.

Az egyetem pszichológusa egyesével kezdte meghallgatni azokat a hallgatókat, akiket Gothár Péter is tanít vagy az előző időszakban tanított, a beszélgetés eredményéről pedig anonim írásos összefoglalót készít. A vizsgálatra az egyetem független pszichoterapeutát is felkért. Upor László a múlt hét elején azt írta a kulturális államtitkárnak, hogy november 26-ig zaklatás miatt senki nem kereste meg az egyetem pszichológusát - ilyesmivel fordulnának hozzá, arról köteles lenne tájékoztatni az egyetem vezetőségét.

Az SZFE külső megfigyelőt is kért a vizsgálathoz az EMMI-től, illetve a Magyar Művészeti Akadémiától is.

Gothár Péter szexuális zaklatási ügye kapcsán megkérdeztük az egyetemet felügyelő innovációs tárca miniszterét Palkovics Lászlót arról, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetésének van-e valamilyen felelőssége a Gothár-ügyben, és le kell-e mondania az egyetemet vezető Upor László rektor-helyettesnek, ha az SZFE-n is történt a Katona József Színházéhoz hasonló eset. A Fidesz-frakció szóvivője, Halász János már személyi konzekvenciák levonásáról beszélt, Kálomista Gábor és a kormányközeli művészvilág prominensei pedig a Gothár-zaklatási botrány kapcsán azt állítják, hogy az SZFE az egész magyar színházi és filmes szakma rákfenéje, “a betegség góca” - “identitásnevelés folyik” és rettegnek a hallgatók -, ezért ennek a megtisztításával kell kezdeni a magyar filmes szakma megújítását.

Máté Gáborról: nem helyes, nem elfogadható, hogy egy évig nem tett semmit

Palkovics László az atv.hu kérdéseire azt válaszolta: szét kell választani a különböző ügyeket. “Az, hogy egy színház igazgatója, Maté Gábor már egy éve tud arról, hogy a színház egyik rendezője zaklatja az ottani kollégákat, és nem tesz semmit az ügyben, az nem helyes, nem elfogadható” - jelentette ki a miniszter, hozzátéve:

"ez az ő vezetői felelőssége, és ahogy látom, ez valószínűleg bűncselekmény is. Tehát a probléma alapvetően a színházban keletkezett”.

Nem tudjuk...

A Színművészeti Egyetem esetében ugyanakkor vélelmezésről lehet csak beszélni, nem tudjuk, hogy történt-e bármi - mondta Palkovics László, emlékeztetve, hogy két évvel ezelőtt volt már egy ilyen eset a színművészeti egyetemen, akkor Marton László esetében az egyetemen a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették az oktatói tevékenységét, és a színművészeti egyetem lerakta annak az alapjait, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek, illetve erkölcsileg felelősségre vonhatóak legyenek, akik ilyesmit elkövetnek.

Az ITM is delegál szakértőt

Palkovics László kérdésünkre elmondta, hogy mivel az SZFE mint felsőoktatási intézmény felügyelete az ITM-hez tartozik, az innovációs tárca is delegál szakértőt a szerdai Gothár Péter ügyében folytatott etikai vizsgálathoz, “így a mi kollégánk is jelen lesz a meghallgatáson” - tette hozzá.

Várjuk meg, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye. Egyelőre egyfajta szóbeszéd, hogy ott is történhetett valami, hiszen a rendező tanít a Színművészeti Egyetemen is 

- mondta az atv.hunak a miniszter. “Ha ott is történt hasonló eset, mint a színházban és ez bebizonyosodik, akkor annak az egyetemen is személyi következménye kell, hogy legyen akár a dolgot elkövető, akár az azt eltussoló egyetemi vezető vonatkozásában” - jelentette ki Palkovics László, de megismételte: egyelőre ezt nem tudjuk pontosan.

Vegyék kézbe az ügyet!

Kálomista Gábor és a jobboldali művészvilág egyes szereplőinek az egyetemmel kapcsolatos bíralata kapcsán, amit idéztünk, Palkovics László azt mondta: azt, hogy a Gothár ügyön túl milyen vélelmezések vannak, azt a szakmának kell valamilyen formában megoldani, “mert nem vélelmezni kell, hanem megoldást kell találni az ügyre”. A szakmán kívül senki nem tudja, mi történik ott, “ezt ők vegyék kézbe, és nézzék meg, mit lehet ebben az ügyben tenni”.

Le kell-e mondania az SZFE vezetőjének?

Arra, hogy le kell-e mondani Upor Lászlónak, ha valami kiderül, Palkovics László azt válaszolta: attól függ, hogy mi történt. “Ha az történt, amit a sajtóban olvastam, bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor ez a minimum”. De akkor annak további következményei is vannak, ha valóban zaklatás történt az egyetemen, és annak vezetése valóban nem tett semmit, hogy ez ne folytatódjon. De ezt még nem tudjuk - ismételte meg.

Ajánlom

További belföldi híreink