Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-04 07:59:00

A vártnál is kevesebb uniós pénzt kaphat a jövőben Magyarország

Még a bizottság javaslatánál is kevesebb uniós forrás juthat Magyarországnak 2020 után, ha a tagok elfogadják a hétéves költségvetési keretre vonatkozó friss javaslatot.

A vártnál is kevesebb uniós pénzt kaphat a jövőben Magyarország

A hvg.hu azt írja, a javaslatot a féléves soros elnökséget adó Finnország terjesztette be a jövő heti EU-csúcs elé.

Helsinki szerint a tagországoknak bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1,07 százalékát kellene befizetni a brüsszeli kasszába, a lap szerint ez több, mint a jelenlegi, 1 százalék körüli érték, ám jóval kevesebb, annál az 1,3 százaléknál, amennyit Magyarország kész lenne fizetni és kevesebb annál az 1,114 százaléknál is, amely az Európai Bizottság által tavaly májusban beterjesztett eredeti költségvetési javaslatban szerepelt. A kevesebb bevétel azonban értelemszerűen kevesebb kifizetéssel is járna.

A brüsszeli terv alapján Magyarország a 2014-2020 között számára biztosított strukturális támogatásokhoz képest 25 százalékkal kevesebbet kapna.

Ez a vágás felső határa, a finnek ezt a felső határt 27 százalékra tolnák ki.

A lap hozzáteszi: jó eséllyel az sem fog tetszeni a kormánynak, hogy a finnek támogatják a források jogállamisághoz kötését. Jó hír, hogy a javaslat szerint ez a költségvetéshez közvetlenül köthető problémák esetén, pontos kritériumok alapján és egyedi esetekben történne. Ahogy a bizottság, úgy az elnökség is azt javasolja a tagországoknak, hogy a felzárkózási források legalább 25 százalékát fordítsák a párizsi klímacélok teljesítésére.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink