Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-01 16:19:00

A Tett és Védelem és Heisler András is megdöbbent Kósa Lajos szavain

"A Tett és Védelem Alapítvány megdöbbenve olvasta Kósa Lajos Fidesz-alelnök beszédét a Fidelitas tisztújító kongresszusán, ahol arról beszélt, hogy "a zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben". Ez a megfogalmazás több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz." - olvasható az alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Tett és Védelem és Heisler András is megdöbbent Kósa Lajos szavain

"A "zsidóság" Hajdú-Bihar megyében nem szavazhatott senkire, ugyanis éppen 75 évvel ezelőtt a német nácik és a magyar kollaboráns hatóságok haláltáborba deportálták őket. Emléküket sérti, hogy ilyen hangon beszélnek napjainkban a mártírokról. Az "ellenzéki összefogás" jelenségét, mely gyakorlatban az antiszemita és több alkalommal is a holokauszt emlékén gúnyolódó jobbikosokkal való közös politikai fellépést jelentette, a Tett és Védelem Alapítvány már számos alkalommal elítélte. Azonban csúsztatás azt állítani, hogy a "zsidóság" ezt az összefogást valaha támogatta volna." - írja a Tett és Védelem.

"A zsidó közösség egyetlen politikai nézettel sem azonosítható, sokszínű közösség. Ahogyan sértő a zsidóságot példának okáért a tanácsköztársasággal azonosítani - és ezért volt fontos szimbolikus üzenete a zsidó közösség képviseletének a vitatott Vértanúk Emlékművének avatásán -, ugyanúgy sértő a zsidóság és az"ellenzéki összefogás" közé egyenlőségjelet tenni. Tett és Védelem Alapítvány felhívja a magyar politika hivatásos szereplőinek figyelmét arra, hogy a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközeként a zsidó közösséget!" - zárja közleményét az alapítvány.

A Mazsihisz honlapján egyelőre nem látni hivatalos állásfoglalást, Heisler András elnök azonban a következő posztot tette fel facebook oldalára vasárnap koradélután:

“Három megválaszolatlan kérdés:
Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?
Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat?
Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?”

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink