Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-25 16:03:00

A pocsék sportakadémiai rendszer miatt kell megreformálni a területet?

Állami sportakadémiai rendszert hozna létre a kormány – legalábbis ezt lehet kiolvasni abból a határozatból, amely pár napja jelent meg a Magyar Közlönyben. Szabados Gábor közgazdász szerint ez tulajdonképpen annak elismerése, hogy az akadémiák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A szakember szerint az atlétikai stadionról szóló vita eközben szakmai alapokra helyeződött.

 

Sportakadémia rendszer kidolgozásáról döntött a kormány. A tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést előkészítő rendszer kiépítését a focival, a kosárlabdával és a kézilabdával kezdik, holott sportakadémiából már most több van az országban. Ilyen a Nemzeti Kézilabda- vagy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. De léteznek fociakadémiák is, amelyek TAO-pénzekből működnek. Ilyen például az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány.

Ha elvonatkoztatunk a politikától, akkor vannak olyan országok, ahol egy központi, egységes akadémia rendszer működik különböző sportágakban. Hogy ez mennyire állami, az más kérdés. A nyugat-európai országokban elég erős az ilyen típusú rendszer például a labdarúgásban. Itt általában a labdarúgó szövetség szervezi ezeket, és bár állami források is megjelenhetnek, nem állami irányításúak, ez inkább Ázsia egyes részein, például Kínában figyelhető meg – ezzel kezdte a témához való hozzászólását a sportközgazdász az ATV Start című műsorban.

Szabados Gábor szerint fura lenne, ha a jelenlegi, közpénzt felhasználó, de magánkézben lévő akadémiai rendszer mellé létrejönne egy párhuzamos rendszer. Helyette arról lehet szó szerinte, hogy a jelenlegi akadémiákat valamilyen egységes központi irányítási körbe vonják be.

Hogy mi lehet a pontos cél, azt a sportközgazdász sem tudja, de az bizonyos szerinte: nem valósult meg az, ami ettől az akadémiai rendszertől várható volt. Bár a magyar válogatottban voltak játékosok ebből a rendszerből, a nemzetközi versenyképességet mégsem sikerült elérni.

Kiemelte azt is, hogy „ez egy elismerése annak, hogy eddig nem működtek jól az akadémiák”, így most egy központi ellenőrzés biztosíthatja a minőségi képzést.

Az atlétika világbajnoksággal kapcsolatos stadion-kérdésben szerinte azt kellene mérlegelni, hogy azt a világbajnokság után lehet-e hasznosítani, mert csak a világbajnokság miatt nem érdemes stadiont építeni. Több koncepció is felmerült korábban, mint az, hogy a visszabontás után is 15 ezres nagyságú stadionra szükség van-e ahhoz, hogy tréningezzenek. Közben viszont az is elhangzott, hogy közösségi létesítmény lehet, Szabados szerint pedig egyre jobban a szakmaiság dominál ezekben a vitákban, ami egy pozitív dolog.

Az atlétikai stadionról a IX. kerület polgármestere is beszélt az ATV Start című műsorban. Baranyi Krisztina emlékeztetett: Ferencvárosnak értékes telke van, amelyet az állam elkért ehhez a beruházáshoz. Ennek javát az előző, fideszes városvezetés odaadta, ingyen és bérmentve, majd a politikus azt is hozzátette: az állam az ő beleegyezésük nélkül is megrendezheti az eseményt. És bár népszavazásra már nincsen idő, ő mégis nemmel szavazna a rendezésre, ha erre még lenne esély.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink