Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-19 07:39:00

Kocsis Máté szerint nem lesz enyhítés, eddig az ellenzék “mellényzsebből fizetett”

Parlamenti üléstermi botrányok: nem tervezik a kormánypártok, hogy enyhítenek a drákói szigoron, a tervezett büntetési tételeken. Kocsis Máté az atv.hu-nak azt nyilatkozta: “természetesen a vitában felmerülhetnek új szempontok, de nem valószínű, hogy érdemben változtatunk”. Eddig ugyanis a rendbontó ellenzékiek “mellényzsebből fizettek”.

Kocsis Máté szerint nem lesz enyhítés, eddig az ellenzék “mellényzsebből fizetett”
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője

“Átgondolt javaslatot terjesztettünk az Országgyűlés elé, az abban foglaltakat a kormánypártok helyesnek tartják. Természetesen a vitában felmerülhetnek új szempontok, de nem valószínű, hogy érdemben változtatunk” - ezt válaszolta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az atv.hu kérdésére, hogy enyhülhetnek-e még az óriási ellenzéki felháborodást kiváltó javaslatok az üléstermi fegyelmi rend szigorításáról a parlamenti zárószavazás előtt.

Kocsis Máté munkatársunk kérdésére azt is hozzátette: a trágár beszédnek és a rendbontásnak ugyanis nincs helye az Országgyűlésben.

“Az ellenzéki képviselők az eddigi százezres büntetéseket láthatóan a mellényzsebükből kifizették. Valódi, visszatartó erővel bíró szankciókra van szükség, ezért az eddigi büntetési tételeket jelentősen megemeljük”.

Arra, hogy fenntartják-e, hogy a kitiltottak helyett képviselőtársuk szavazhat majd, ha ezt “átruházzák”, a Fidesz frakcióvezetője igennel válaszolt.

Végsőkig felháborodott ellenzék

Tegnap napirend előtt a parlamentben az ellenzék felfokozott hangnemben tette szóvá a tervezett szigorításokat. Szabó Tímea ( Párbeszéd ) felháborodottan, erősen ironizálva fakadt ki, azt mondta, hogy a szigorítással az ellenzék talán még jól is járt, hiszen Kövér Lászlóék simán megtehették volna azt is, hogy rögtön munkatáborba küldik őket, vagy a Parlament alatt építenek valami várbörtönt, és oda bezárják a renitens képviselőket.

Felszólalásában Szabó Tímea odáig ment, hogy “akár a Duna szélére is állíthatnának minket”.

Holnap kezdik tárgyalni a szigorításokat

A parlament szerdán kezdi tárgyalni a fideszes és KDNP képviselők - Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Bajkai István (Fidesz), dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP) - által jegyzett módosítási javaslatokat, melyeket a drákói szigor jellemez, hogy a jövőben “az Országgyűlés ne legyen cirkusz vagy állatkert”.

A kormánypárti képviselők javaslata szerint ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, ahogy tették tavaly decemberben Latorcai Jánossal, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is elbukhatják. Vagy “ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját”, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg, “fizetni fog, mint a katonatiszt” - fogalmazott Kocsis Máté még múlt héten, amikor ismertette a tervezett szigorításokat.

A házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat a képviselőktől, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz. Aki adott esetben ellenáll, nem akarja elhagyni az üléstermet, 6 -12 hónapos kitiltásra, pénzbírságra is számíthat. A legszigorúbb szankciók a fizikai erőszak esetén lennenek érvényesek, ha valaki valakin “sebet ejt”.

Ajánlom

További belföldi híreink