Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-18 10:32:00

Durva lesz: így szívatják meg a KATA-sokat jövőre

A munkaerő-kölcsönzőknél és a médiában dolgozók sem lehetnek nyugodtak, a Pénzügyminisztérium nem tagadta, hogy alapos ellenőrzésekre lehet számítani a jövőben.

Durva lesz: így szívatják meg a KATA-sokat jövőre

A jövő év második felétől alaposan megváltozik a kisadózó vállalkozások (KATA szerint adózók) és a megbízóik élete: Parragh László szerint a kormány akkorra alakítja ki azt a metodikát, amivel a jelenleginél hatékonyabban lehet megállapítani, hogy munkaviszonyban vagy vállalkozói szerződéssel lehet adott munkakört ellátni. Ezt maga a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke mondta az Mfor.hu-nak. A KATA szabályozása az elmúlt napokban lett téma, miután a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egy állítólagos pénzügyminisztériumi munkaanyagra hivatkozva megszellőztette, hogy a kormány szigorítani készül a kisadót. 

A leírtak java részét cáfolta a Pénzügyminisztérium, jelezve, hogy nem készülnek az adóelvonás növelésére, azt viszont nem tagadták, hogy alaposabb ellenőrzésekre készülhetnek az adóalanyok. Az is elhangzott - a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely mondta az egyik Kormányinfón -, hogy növelni akarják a KATA - most 12 millió forintos - éves bevételi határát.

Parragh László szerint most még csak a "gondolkodás van" arról, mit lehet csinálni. Szerinte azért van szükség a korrekcióra, mert a KATA már a versenyképességet rombolja. Arról van szó, hogy

miközben a munkaadók egy része a törvénynek megfelelő munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatja a dolgozóit, más cégeknél KATÁ-ba kényszerítik az alkalmazottat azokban a munkakörökben, amelyeket pedig a munkajogi szabályok szerint munkavállalóként kellene ellátni. Ezzel pedig versenyhátrányba hozzák a törvényi előírásoknak megfelelően foglalkoztató cégeket.

Azt ugyanakkor elismerte a kamara elnöke, hogy a KATA bevezetésével nyert a költségvetés, mert olyanok is beléptek a közteherviselésbe, akik addig a szürke- vagy feketezónában működtek. Ezt a pozitív hatást nem lehet tagadni, de a mérleg másik serpenyőjében ott van a már említett versenyhátrány.

Az elnök szerint a kamarához már számos jelzés érkezett a vállalatoktól, hogy lépjen fel ez ügyben.

Parragh László elmondta, hogy az igazán nagy baj a munkaerő-kölcsönzőknél van, ahol szerinte ezres nagyságrendben, visszaélés szerűen veszik igénybe a KATA nyújtotta lehetőséget. Szerinte a következő napokban ezzel kapcsolatban fontos bejelentésekre lehet számítani. Ennél jóval kisebb a probléma szerinte a hagyományos szakmákban, mint a fodrász, cipész. Viszont arra a kérdésre, hogy a médiában dolgozóknak van-e okuk aggódni, határozott igen volt a válasz.

Parragh szerint a nyugdíjak miatt is rendet kell teremteni: a KATA szerint adózók ugyanis tört nyugdíjra lesznek jogosultak a szabályok miatt, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem takarékoskodnak aktív éveik alatt, akkor az életszínvonaluk nagyot fog zuhanni a nyugdíjba vonuláskor.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink