Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-15 14:52:00

Semjénék ott lesznek a Néppárt zágrábi kongresszusán, a Fideszről nem döntenek

A KDNP hatfős delegációja Semjén Zsolt vezetésével ott lesz az Európai Néppárt ( EPP ) zágrábi kongresszusán a jövő héten - nyilatkozta az atv.hu-nak Hölvényi György. A KDNP EP-képviselője azt még nem tudta megmondani, hogy megszavazzák-e Donald Tuskot az EPP elnökének. A sajtóhírekkel szemben a “három bölcs” jelentése a Fideszről az EPP-kongresszuson nem lesz napirenden tárgyalási szinten sem.

Semjénék ott lesznek a Néppárt zágrábi kongresszusán, a Fideszről nem döntenek

A jövő héten, november 20-21-én Zágrábban tartja tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt, Joseph Daul távozása után Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő lengyel elnöke lehet az EPP új vezetője.

A fideszesek, miután a párt tagságát márciusban felfüggesztették, nem lesznek ott a zágrábi kongresszuson ( a felfüggesztés miatt nem is szólalhatnának fel és nem is szavazhatnak ). Deutsch Tamás, a brüsszeli Fidesz-delegáció vezetője már korábban nyilatkozott: megfigyelőként nem szeretnének ott lenni, ezért arról tájékoztatta Joseph Dault, hogy a fideszesek nem vesznek részt a kongresszuson, ami egyébként is nyilvános lesz, így meg tudják azt nézni/hallgatni. 


A KDNP-delegáció ott lesz

A KDNP hatfős delegációja Semjén Zsolt vezetésével azonban ott lesz az Európai Néppárt kongresszusán - nyilatkozta az atv.hu-nak Hölvényi György. A KDNP teljes jogú tagja a Néppártnak, így természetesen szavazni is fognak Zágrábban. A KDNP EP-képviselője érdeklődésünkre, hogy megszavazzák-e Donald Tuskot a Néppárt elnökének, még nem tudott választ adni. Mint mondta, az csak a jövő héten derül ki, hogy Tusk lesz-e az egyedüli jelölt, ezért később alakítják ki az álláspontjukat.

Más kereszténydemokrata források az atv.hunak azt mondták, természetes, hogy a KDNP kapott meghívást a november 20-21-ei EPP- kongresszusra, “élő kapcsolatuk” van az Európai Néppárttal. Nemrégiben szintén néppárti meghívás volt a CDU-CSU frakciószövetséggel való találkozó, ezen a KDNP-frakciót Simicskó István volt honvédelmi miniszter, valamint Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc képviselte. ( A felfüggesztés ellenére a Fidesznek/kormányzati politikusoknak is aktív a kapcsolata a német CDU-val, CSU-val, de más néppárti politikusokkal is. )

A “három bölcs” Fidesz-jelentése nem lesz napirenden

A sajtóhírekkel szemben a “három bölcs” jelentése a Fideszről a mostani EPP-kongresszuson nem lesz napirenden, holott Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, a német Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár még korábban októberre ígérték a jelentésüket.

Az, hogy a kongresszuson tegyék mérlegre a Fideszt, sem a Néppárt, sem a Fidesz szempontjából nem lett volna igazán jó, mert az EPP-elnökségért folytatott versenyhelyzetben az aspiránsok úgy néztek volna Orbán Viktorékra, mit potenciális támogatóra vagy ellenfélre - a fideszes delegáció mandátumainak a száma az EPP-kongresdzuson nyomott volna a latban, a küldöttek közel 7 százalékát teszik ki ugyanis. Vagyis, a Fidesz visszavétele ( vagy az esetleges kizárása ) hangsúlyos részévé vált volna a Daul távozása miatti néppárti elnökválasztási küzdelemnek.

Arról nem is beszélve, hogy már Berlusconi is amellett lobbizik, hogy Salvini Ligajához is közeledjenek, vegye soraiba a Néppárt - és mivel tavasszal ezt Orbán Viktor is szorgalmazta (a Néppárt jobbra billentése érdekében), a Fidesz-téma napirendre tűzése további, messzire nyúló kérdéseket nyitott volna meg.

Másrészt, a Fideszről való döntés mostani időzítése megzavarta volna a kedélyeket a tekintetben is, hogy viszonylag egységes néppárti álláspont alakítsanak ki az Európai Bizottsággal, illetve Várhelyi Olivérrel, Orbán Viktor uniós biztos-jelöltjével kapcsolatban - mondták brüsszeli forrásaink. A magyar biztos-jelölt megkapta a szintén néppárti Ursula von der Leyentől a vágyott bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót, de a Fidesz kizárásáról vagy éppen teljes jogú tagnak való visszavételéről szóló zágrábi döntés biztos, hogy erőteljesen megosztaná a pártcsaládot, még szakadást is okozhatna. És az ilyen típusú belső konfrontációra az Európai Bizottságról szóló brüsszeli parlamenti szavazás előtt sem a Néppárt vezetőinek, sem Ursula von der Leyennek nincs szüksége.

Ajánlom

További belföldi híreink