Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-16 13:57:00

Ön is életveszélybe kerül, ha ezt a gyógyszert vásárolja

Habár a legtöbben közülünk még sohasem jártak gyógyszergyárban, mégis mindannyiunkban él egy kép arról, hogy hogyan nézhet ki az a hely, ahol az orvosságaink készülnek. A Heti Napló riportja.

Steril körülmények között, fehér köpenyes orvosok felügyelik a munkafolyamatokat, míg a pirula le nem gördül a futószalagról. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a világon minden 10. gyógyszer nem ilyen, hanem ilyen körülmények között készül. Hanem például egy családi ház pincéjében kialakított, laboratóriumnak nagy túlzással nevezhető helyen, ahol az orvosokat egyszerű kóklerek helyettesítik, olyanok, akik műanyag vödrökben gyártják a pirulákat.

Ha azt gondolnák, hogy ez a jelenség csak a harmadik világ országaiban létezik, akkor tévednek. Sajnos Magyarországot is megfertőzték a hamis gyógyszerek. Azt, hogy a probléma mindennapos, a legjobban az orvosok tudják.

Az interneten ma már pár kattintás után bármi beszerezhető, se szeri se száma a cukorbetegséget vagy akár a rákot is gyógyítani hirdetett teák, bogyók és egyéb csodaszereknek. A legtöbbjüket persze engedély nélkül árusítják.

Azt, hogy a bűnelkövetők semmitől sem riadnak vissza jól példázza ez a pár nappal ezelőtti eset.

Szeretnék 120 évig élni” – ezzel a mondattal kezdődött az internetes oldal, amin a szív- érrendszeri betegségek „teljes mértékű gyógyulását” ígérték. Majd hosszasan magyarázták a készítmény hatékonyságát és hogy még hitelesebbé tegyék a dolgot azt írták, a gyógyszert a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Tanszéke fejlesztette ki.

Később kiderült, az egyetemnek semmi köze a szerhez, csak felhasználták az intézmény jó hírnevét.

Csákó Ibolya 25 éve van a rendőri pályán. Azt mondja, a gyógyszerhamisítás pár évvel ezelőtt ütötte fel a fejét nálunk, de ma már nem az csak az illegális gyógyszerek hanem a hamisított termékek kereskedelme is óriási méreteket ölt. Mindennek a mozgatórugója pénz.

Két évvel ezelőtt egy négy fős bűnbandára csaptak le kollégái a XVIII. kerületben. Őket is meglepte, hogy mit találtak a családi ház pincéjében: keverő, tablettázó és adagológépet, címkéző berendezést, gyógyszer-alapanyagokat és már elkészített gyógyszereket is találtak. A kamu gyógyszergyárban napi rendszerességgel több ezer tablettát és ampullát gyártottak.

A Magyarországon lefoglalt hamis készítményeket azonban legtöbbször nem itthon gyártják, hanem a közel-keleti országokból, Kínából és Indiából érkeznek. Bőröndökben, az alváz mögött és a kamion rekeszeiben is próbáltak már becsempészni gyógyszereket a hamisítók.

A Heti Naplóban az alezredes meg is mutatott néhányat a legfrissebb zsákmány közül. Ezekhez úgy jutottak hozzá, hogy a rendőrök próbavásárlást tartottak az interneten és lám, lám sikerrel jártak. Ne ítéljünk külső alapján, tartja a mondás, a gyógyszerekre azonban ez nem igaz. Van, hogy már a doboz színe is árulkodó, máskor viszont olyan jól sikerült a hamisítás, hogy csak az igazán szakavatott szemek szűrik ki.

A gyanúsnak tűnő áruk a rendőrségi lefoglalás után az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, rövidebb nevén OGYÉI-be kerülnek. Ez az a szakértői intézet, ahol bevizsgálják, mit is tartalmaz az adott készítmény.

Míg korábban jellemzően csak az életmóddal kapcsolatos gyógyszereket, például fogyasztószereket és a potencianövelőket hamisították, ma már vényköteles termékeket, vérnyomáscsökkentőt, cukorbetegség elleni, illetve daganatellenes készítményt is tud bárki online vásárolni. Ez viszont nagyon veszélyes.

A hamisított gyógyszerekben gyakran előfordulnak szennyező anyagok is, olyan mint az arzén, bórsav, téglapor, cementpor. Ezek a legextrémebb esetben akár halált is okozhatnak. Ehhez képest a márkavédelem ügye, az egyes gyógyszergyárak bevétel- és az államok adókiesése eltörpül.

Magyarországon egyébként 2012 óta büntetendő a gyógyszerhamisítás Az illegális gyógyszer-gyártók és -terjesztők 3-8 évig tartó börtönbüntetésre számíthatnak, a vásárlókat viszont nem büntetik.

A probléma azonban egyszerűen megelőzhető. Lehet internetről gyógyszert rendelni, de csakis webpatikákból. A legbiztonságosabb azonban nem az internet, hanem a gyógyszertár ahol megbízható, jó minőségű gyógyszereket lehet vásárolni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink