Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 20:21:00

Bajkai: az ellenzék egyre durvább eszközöket vet be

A Törvényalkotási Bizottság fideszes alelnöke szerint nem tekinthető véleménynyilvánításnak, hogy az ellenzéki képviselők hangszóróval mennek az ülésterembe, vagy elállják a házelnök útját.

 

 

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facebook-posztjában arról írt, fideszes képviselők módosítót nyújtottak be az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ebben tovább szigorítanák a parlamenti rendet, illetve emelnék a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben. A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő - vagy fizikai erőszakot alkalmaz -, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

A törvénymódosítás egyik beterjesztője, Bajkai István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy minden jogszabályban lehetőséget kell adni annak, hogy mérlegelésre kerüljön sor. „Jogsértés esetén el kell dönteni, hogy az adott cselekmény mennyire súlyos, mennyire kirívó, mennyire hátráltatja a Ház munkáját” – fogalmazott a Fidesz országgyűlési képviselője. Azok a képviselők, akiket a Ház ilyen büntetéssel sújt, a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottsághoz fordulhatnak jogorvoslatért. A bizottságban viszont fideszes többség van.

A kormánypárti képviselő azt mondta: a kifogásolhatóan viselkedő képviselők egyéves fizetés elvonása a büntetési tétel maximuma. Ezen belül lesz lehetőség a mérlegelésre.

Bizottsági munka

Mint mondta, egy a Házból kizárt ellenzéki képviselő a munkáját a képviselőcsoportban, vagy a bizottságokban tudja elvégezni.

„A bizottsági munkában jóval több szakmai munka folyik, mint ahogy azt a közvélemény gondolná. A szó jó értelmében megvitatjuk a kérdéseket, és megvívjuk a magunk harcait. Az, hogy valamely ellenzéki képviselőcsoport, vagy képviselő által előterjesztett véleményt nem támogatunk, azt mindig tudjuk, hogy mi az oka” – fogalmazott a műsorban. Szerinte az nem igaz, hogy a fideszes többség minden ellenzéki felvetést mindig leszavaz a bizottságokban.

A képviselő nem gondolja úgy, hogy egyre szűkítené Kövér László a képviselők jogait a parlamentben. „Egyre durvább és durvább eszközöket vet igénybe az ellenzék, ez most már nem tekinthető véleménynyilvánításnak, hogy valaki hangszóróval közlekedik a terembe, vagy nem engedi a házelnököt a pulpitusra. Ez a Ház munkájának a hátráltatása” – mondta Bajkai István. Szerinte a képviselőknek példát kell mutatniuk az embereknek abban, hogyan tartják be a saját szabályukat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink