Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-13 20:11:00

Megszólalt a kormány a brüsszeli óriásbüntetésről

Az Innovációs és technológiai Minisztérium (ITM) rövid közleményében gyakorlatilag elismeri a közel 700 milliárdos uniós büntetést.

Megszólalt a kormány a brüsszeli óriásbüntetésről

A közlemény mindössze azt hangsúlyozta, hogy a történtek miatt nem éri kár Magyarországot és egyetlen centnyi uniós forrást sem veszít el - írja a Portfolio. A lap rámutat, hogy "nettó forrásvesztésről" valóban nincs szó, mindössze annyi történik, hogy az idehaza már végrehajtott uniós fejlesztések számláinak egy részét nem fogadja be az Európai Bizottság (pl. a 10%-os átalánykorrekcióval érintett számlacsomagot), így az a magyar költségvetés, azaz az adófizetők nyakába hullik. Közben pedig idehaza további fejlesztéseket kell szabályosan megcsinálni ahhoz, hogy az eredetileg Brüsszelből megígért fejlesztési forrásokat tényleg le tudja hívni az ország.

Az ITM közleményében azt írja:

"Magyarországot semmilyen kár nem éri, hazánk egyetlen uniós forrást sem veszít el, hiszen a forrásokat 110%-kal túlvállaltuk. Ezt azért tettük, mert tisztában voltunk vele, hogy Brüsszelnek minden egyes tagállamban vannak kifogásai. A Brüsszel által kifogásolt programokat a magyar kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza. Ez az eredeti terveknek megfelelően a 110%-os költségvetés 10%-os keretén belül marad. A többi programra az uniós költségvetés 100%-ban lehívásra kerül. Az ellenzéki képviselők vádaskodása csak a szokásos politikai hisztériakeltés."

Ezzel a Portfolio szerint a minisztérium csupán Jávor Benedek volt EP-képviselő blogbejegyzésére reagált, amelyben valóban az olvasható, hogy ezek a pénzügyi büntetések "veszélyeztetik a Magyarország rendelkezésére álló keretösszeg 100 százalékának lehívását is, azaz tényleges, elérhető EU-s források elvesztését jelentheti".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink