Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-14 07:06:00

"Hiába tagadják, létszámstop van a kórházakban"

Hiába tagad az ÁEEK, a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) titkára szerint igenis van létszámstop, a levelet saját maga is látta. Balaton Péter az ATV Start című műsorában azt elmondta, hogy az orvosok és nővérek esetében is jelentős a létszámhiány. Előbbiek esetében pedig még komolyabb gondot okoz, hogy pont a középgeneráció hiányzik, míg több ezren nyugdíjasként dolgoznak tovább.

Bár nyilatkozat szintjén az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleménye szerint "nincs kórházi létszámstop, így semmilyen akadálya nincs az üres álláshelyek betöltésének”, írásban és levélben mégis van, amit a kórházak be is tartanak

– egyebek mellett erről beszélt a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) titkára az ATV Start című műsorban.

Mint mondta, a levelet november 3-án, a hivatali idő után lejárta után írta meg az ÁEEK főigazgatója. Eszerint nem vehető fel dolgozó normál jogviszonyban, csak megbízási szerződéssel. Balaton Péter elmondta azt is, hogy a nagyjából 17 ezresre tehető orvoslétszámból 4-5 ezerre tehető a nyugdíjas dolgozók létszáma, ez az orvosok 25 százaléka, és szerinte ilyenkor bármilyen esemény történhet, ami miatt nem tud tovább dolgozni az adott illető. Ráadásul az ápoló személyzetből is 15-20 százalékos hiány van.

Balaton Péter azt is elmondta, hogy a normál foglalkoztatás és a megbízási szerződés közötti alapvető különbség, hogy a megbízási szerződésnek nem kell tartalmaznia a bértábla szerinti bért, annál több és kevesebb is lehet, ez általában több. Ezt költségként lehet elszámolni, ennél viszont az a probléma, hogy a kórházak lejárt adósságállománya meghaladta a 60 milliárd forintot. Magyarul: a lejárt adósságállomány terhére lehet a megbízási szerződéses pénzek kifizetését elszámolni. Kiemelte azt is, hogy a közalkalmazottaknak járó szociális juttatások sem járnak a megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak. A kórház ráadásul a hivatalosan elrendelt béremelkedést sem kapja meg a megbízásos emberek után.

Az orvosokra visszatérve elmondta azt is, hogy az ő esetükben is 15-20 százalékosra tehető a létszámhiány, és a már említett 4-5 ezer nyugdíjas korú orvoslétszám további bizonytalansági tényezőt hordoz magában.

Egyúttal a középgeneráció hiányzik, akik vagy a privát szektorba vagy az európai munkaerőpiacra vándoroltak szerinte.

Problémát jelent az is, hogy az orvoshiányt évek óta nem sikerül csökkenteni. Mint mondta, ez nem egyik napról a másikra alakult ki, az egészségüggyel ugyanis már nagyjából a kilencvenes évek közepe óta folyamatosan gond van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink