Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-11 05:55:00

Ne várj 72 órát! - Kampány indult az eltűnt gyerekekért

"Ne várj 72 órát!" címmel kampány indult az eltűnt gyerekekért. A cél, hogy felhívják a figyelmet: azonnal be kell jelenteni a rendőrségnek, ha egy gyerek eltűnik, az eredményes felkutatásban ugyanis minden perc számít. A kampánnyal válaszokat is próbálnak adni, például arra, hogy mit tegyünk, ha úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak és mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében. A kampány ötletét egy most elkészült magyar film adta.

A police.hu adatai szerint jelenleg Magyarországon közel 1800 eltűnt gyereket keresnek. Sokakról csak néhány napja vagy hete nem tudnak semmit, vannak azonban olyan fiatalok is, akik már évek óta nem adnak életjelet magukról.

Kollégánk Kárász Róbert 2011 óta foglalkozik eltűnt gyerekekkel, azóta koordinálja az Ezer lámpás éjszakája programot. Azt mondja évről-évre egyre több gyerek tűnik el Magyarországon.

„Tavaly, bármennyire is elkeserítő majdnem 20 ezer fiatal eltűnését jelentették be, ez egy kisebb város lakosságának megfelelő szám, és egyébként ebből a számból a legtöbb gyerek előkerül, de minden évben olyan 150-200 gyerek nyoma veszik, ami azt jelenti, hogy egy év után sem tudja megmondani a nyomozóhatóság, hogy mi történt velük.” - fejtette ki Kárász az ATV Híradónak.

A Kék vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz naponta körülbelül 100 hívás érkezik, bajba jutott, kétségbeesett gyerekektől. Többen közülük éppen szökést terveznek, vagy már meg is tették. Az alapítvány vezetője szerint az eltűnések hátterében általában a bántalmazás és elhanyagoltság áll, vagyis az, hogy a gyerek nem kapta meg az érzelmi biztonságot.

„Nem kell feltétlenül nagyon szélsőséges dologra gondolni, a serdülőkor érzelmi hullámvasútjában ha nem kapja meg a szüleitől azt a bizalmat, azt az értő figyelmet, odafordulást, azt már érezheti úgy, hogy őt érzelmileg elhanyagolják.” - mondta Reményiné Csekeó Borbála.

A most induló „Ne várj 72 órát!” című kampány a gyorsabb hatékonyabb keresést szolgálja. A „Valan - Az angyalok völgye” című film kapcsán vetődött fel az együttműködés a film alkotói és forgalmazója illetve a rendőrség között. A film egy rejtélyes módon eltűnt kislány történetét dolgozza fel.

„Láttak abban lehetőséget, hogy ez a film és ez a kampány megszólítsa az embereket, olyan módon, hogy a gyerekeltűnési ügyekre felhívjuk a figyelmet, tanácsokat és információkat szolgáltassunk." - nyilatkozta Bagota Béla, filmrendező.

A „Ne várj 72 órát!” az eltűnéssel kapcsolatos kérdésekre próbál választ adni, és főleg azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentéssel.

A kampány alapjául szolgáló filmet november 21.-én mutatják be a mozikban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink