Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-08 17:17:00

Több száz fát vágnak ki a Normafa új parkolója miatt

Magas kőriseket és 250 négyzetnéternyi cserjést irtanak ki, hogy legyen hol parkolni. A kivágott fákat nem kell pótolni. Ilyen áron épül a Normafa kapuja.

Több száz fát vágnak ki a Normafa új parkolója miatt
A kép illusztráció!

220, többségében magas kőris és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy a Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki. A fák pótlására nem kötelezték az önkormányzatot — tudta meg a 24.hu.

Az érintett, 2300 négyzetméteres területen a magas kőrisek mellett többek között mezei juharok, vadalma és madárcseresznye fák magasodnak. A kormányhivatal a favágás elvégzésének véső határidejét  2020. február 28-ában határozta meg. A határozat szerint: A kivágott fák pótlása nem szükséges, de a létesülő parkoló zöldfelületének kialakítása során a termőhelynek megfelelő, a kistájban természetesen előforduló, őshonos fajokat kell alkalmazni.

A parkolót a „Normafa kapuja” nevű fejlesztés keretében alakítják ki. Nem ez az első eset, hogy a „Normafa kapuja” miatt fákat vágnak ki, tavaly az Eötvös utcában kapcsolták be a láncfűrészeket, közfelháborodást okozva.

A XII. kerület Önkormányzata kérdésünkre közölte: a Normafa rehabilitációjának fontos része, hogy megszüntessék, hogy hétvégenként a Normafára látogatók az autóikkal gyakran járdán, természetvédelmi területen parkolnak szabálytalanul. Mint írták: A cél, hogy a látogatók kisebb része parkoljon a hegyen, ezért a Normafa Síháznál, a védett erdőterületen lévő parkolót és a buszfordulót megszüntetjük, és visszaadjuk ezt a területet a turistáknak és a természetnek.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink