Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-06 05:54:00

Bodnár Zoltán: Matolcsy „hülyeségeket beszél vagy közönségesen hazudik”

Matolcsy György nyilatkozatai összhangban állnak az orbáni külpolitikával és a jegybankelnök törekvése az, hogy lebontsa az Európai Uniót. Legalábbis Bodnár Zoltán így látja, aki az ATV Start című műsorban azt is elmondta, hogy Magyarország számára minél előbb kívánatos lenne az eurózónához való csatlakozás.

 

Túlfűtött gazdaságról van szó, amelyet a belföldi kereslet és az állami beruházások vezérelnek – így reagált Bodnár Zoltán a GKI legutóbbi jelentésére, amely szerint az első félévben a magyar gazdaság az átlagnál sokkal kimagaslóbb eredményeket ért el. Szerinte ez rossz, és hosszabb távon nem fenntartható ez a növekedési ütem, a GKI is lassulást jelez a következő időszakra – emlékeztetett.

Mint mondta, rossz szerkezetű a gazdaság, amelyet jórészt az EU-s források „tartanak életben”. A lassulás hátterében pedig – tette hozzá – a világban bekövetkező gazdasági lassulás, illetve a XXI. századhoz nem igazodó magyar gazdasági szerkezet áll.

Pár napja egyébként Matolcsy György, az MNB elnöke a Financial Timesban tett közzé egy cikket, amiben az euróövezet múltját értékeli és jövőjét latolgatja. Szerinte az eurózóna létrehozása rossz döntés volt, és itt az ideje, hogy létrehozzunk a tagállamok számára egy kilépési mechanizmust az euró-csapdából.

Bodnár Zoltán erre úgy reagált, hogy Matolcsy rendkívül tájékozatlan az EU és az euró történetéről.

Minden bizonnyal – tette hozzá – nem olvasta a római szerződést, a ’62-es memorandumot, illetve nem hallott a Hágai csúcsról és a Werner-tervről sem.

Ha viszont minderről hallott, akkor „hülyeségeket beszél vagy közönségesen hazudik”, amikor abba a kontextusba helyezi az euró bevezetését, ami szerint az a szovjet blokk ellensúlyozása.

Azonban nem ez a lényeges Bodnár szerint, hanem az a mondás, hogy lehetővé kellene tenni a szerződések átalakításával azt, hogy ki lehessen lépni az eurózónából. Ez egyben azt is jelentené, hogy ne lépjenek be azok, akik erre kötelezettséget vállaltak, mint például Magyarország. A Matolcsy szövegeket ugyanakkor együtt kell olvasni, például az eurázsiai konferenciával és más helyen elmondottakkal, leírtakkal. Ezek szerint hanyatlik Nyugat-Európa és az Európai Unió, a jövő pedig az eurázsiai gazdasági unióé és ahhoz kell igazodni, ott lesz egy közös pénz. Ez az érvelés az utóbbi évek kelet felé nyitó orbáni külpolitikájával is egybevág.

Matolcsy törekvése Bodnár szerint az EU lebontására irányul, mert monetáris unió nélkül ennek nincs értelme.

Ehelyett a jegybankelnök szerint ahhoz az eurázsiai gazdasági közösséghez kell tartozni, amelynek Oroszországon kívül olyan tagjai vannak, mint Kazahsztán vagy Fehéroroszország. Leegyszerűsítve ezzel azt üzeni Matolcsy – legalábbis Bodnár szerint –, hogy a cél egy új Szovjetunió részévé válni. Magyarországnak egyébként minél hamarabb be kellene lépnie az eurózónába a közgazdász szerint, ugyanis a 2008-as válság is rámutatott – tette hozzá –, hogy kevésbé voltak sérülékenyek azok az országok, amelyek közös valutával rendelkeznek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink