Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-04 09:34:00

Német külügyminiszter: Orbán jelöltje jól kiismeri magát az EU-s bővítéspolitikában

Az új magyar jelölt, Várhelyi Olivér EU-nagykövetként jól kiismeri magát az uniós bővítési és szomszédsági politikában - mondta a ma Budapestre látogató Heiko Maas német külügyminiszter a hvg.hu-nak. “Nem a mi feladatunk, hogy megdicsérjünk vagy megszidjunk valakit – és én nem is így értettem a kancellár asszonyt”, válaszolta Merkel soproni, az EU-s forrásokkal kapcsolatos mondatait értelmezve.

Német külügyminiszter: Orbán jelöltje jól kiismeri magát az EU-s bővítéspolitikában

Interjút készített a hvg.hu mai budapesti látogatása előtt a német külügyminiszterrel, akivel Szijjártó Péter ma közös sajtótájékoztatót tart. A szociáldemokrata Heiko Maas a török agresszióval kapcsolatos magyar véleményre vonatkozó kérdésre válaszul arra hívta fel a figyelmet, Magyarország megszavazta az összes erre vonatkozó EU-határozatot.

Nem kell mindig egy véleményen lennünk, de ha az a célunk, hogy az EU-nak szerepe legyen a globális kérdések rendezésében, szükségünk van egy minimális kompromisszumkészségre és a konstruktív megoldásokat kereső akaratra

- tette hozzá. Németország 2020-ban lesz az EU soros elnöke és ezt fontosnak tekintik.

Arra a kérdésre, hogy ha Várhelyi Olivér lesz az Európai Bizottság bővítési biztosa, azzal csak bátorítják a magyar különutas politikát, a német külügyminiszter azt válaszolta: Ursula von der Leyen már szeptemberben javaslatot tett a biztosi portfóliók elosztására. “Az új magyar jelölt, Várhelyi Olivér EU-nagykövetként jól kiismeri magát az uniós bővítési és szomszédsági politikában”. Heiko Maas szerint a Nyugat-Balkán sikeres integrációjának stratégiai jelentősége van az Európai Unió számára.

Ebben a pontban egyetértek a magyar kormánnyal, és remélem, hogy a jövendő biztos előbbre viszi az ügyet

- mondta az interjúban, hozzátéve: ezen a területen gyorsan kell konkrét előrehaladást elérni, és megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A német kormánypártokra, az AfD-re és a magyar kormány szimpátiájára vonatkozó kérdésre a német külügyminiszter leszögezte: nem kérdés, hogy a jogállami normákat – mint pl. a vélemény- és sajtószabadság – minden EU-tagállamban tiszteletben kell tartani. Éppen ezért támogatják az EU-bizottságot, hogy a jogállamiságot az EU alapvető elveként óvja. (Korábban a kormányinfón, amikor a német szélsőjobboldali pártfőről kérdezték, Gulyás Gergely azt mondta, a német AfD-vel semmilyen együttműködési lehetőséget nem lát.)

“Nem a mi feladatunk, hogy megdicsérjünk vagy megszidjunk valakit – és én nem is így értettem a kancellár asszonyt. Azt azonban le kell szögeznünk, hogy Magyarország immár 15 éve tagja az Európai Uniónak, és ez jót tett az országnak. Az EU azzal a céllal hozta létre a kohéziós alapokat és a strukturális alapokat, hogy erősítse az EU-n belüli konvergenciát. Ezekből a támogatásokból a magyarországi emberek és a magyar gazdaság igencsak profitáltak” - reagált a német külügyminiszter a hvg.hu kérdésére, hogy “Angela Merkel kancellár augusztusban azt mondta soproni látogatása során, hogy elégedett az uniós források magyar elköltésének módjával”.

Merkel akkori mondatairól különböző értelmezések jelentek meg. Sopronban a német kancellár szó szerint azt mondta: A kohéziós alapok, a strukturális alapok azzal a céllal jöttek létre, hogy elősegítsék a konvergenciát az EU-n belül – és ha ránézünk a magyar gazdasági növekedési rátákra, akkor láthatjuk, hogy ezt a pénzt az ország jól fektette be, hogy ez az emberek javát szolgálja –, és Németország örül, hogy magyarországi munkahelyeivel részt tud venni ebben a növekedésben.

A menekült kérdés EU-s kezelése kapcsán Maas az interjúban kissé önkritikus is volt, amikor azt válaszolta: “bizonyára Németország sem csinált mindent jól a múltban a menekültekről és migrációról folytatott vita során”. De mint mondta, az EU-nak közös külső határai vannak, “és nekem még senki sem tudta meggyőzően elmagyarázni, hogyan lehetne a menekült- és migrációs témát csupán nemzeti szinten, egyedül megoldani” - tette hozzá. Szerinte ezt a vitát az EU-ban lefolytatni.

"Abban egyetértünk, hogy határozottabban kell fellépnünk a menekülést kiváltó okok ellen, oly módon, hogy javítjuk az életkörülményeket a származási országokban”. Mint kiderült, a máltai megállapodásnál szélesebb együttműködésben bízik.

A végén csak összeurópai megoldás lehet, amely a szolidaritáson és a megosztott felelősségen alapul

- mondta Maas, és a reményét fejezte ki, hogy az új EU-Bizottság alatt túl tudunk lépni a véleménykülönbségeken.

Heiko Maas azt interjú végén kijelentette, a magyarok kapcsán nem a sör, a gulyás vagy a termálfürdő a számára fontos. Számára a legnagyobb magyar vívmány mindig is az 1989 őszén megnyert szabadságért vívott harc lesz. “A 30 évvel ezelőtti események, amelyekről épp a napokban emlékezünk meg, a mai napig összekötnek minket, közösen írtunk világtörténelmet” - fogalmazott a külügyminiszter, aki a Berlini Fal leomlása és a német újraegyesítés évfordulója kapcsán arról beszélt: 1989 ősze megmutatta, mire képes Európa, ha közösen állunk ki az eszméinkért.

Magyarország hozzájárulása nélkül a fal megnyitása – és később a német majd az európai újraegyesülés – elképzelhetetlen. Mi, németek sosem fogjuk elfelejteni ezt - mondta végül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink