Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-11-03 09:20:00

V. Naszályi Márta keresztbe tehet Matolcsyéknak az I. kerületben

A Magyar Nemzeti Bank doktori iskolája a budai vár felújított műemléki épületébe költözött, és október 13-ig zavartanul működött, ám most az ellenzéki kerületi vezetés véget vethet ennek.

V. Naszályi Márta keresztbe tehet Matolcsyéknak az I. kerületben
V. Naszályi Márta

Október 13-án az első kerületi lakosok az ellenzéki Párbeszédes V. Naszályi Mártának adtak bizalmat, így ezzel véget ért a fideszes Nagy Gábor Tamás majd 10 éves polgármestersége. Az újvezetéssel pedig lezárulhat a jegybank doktori iskolájának hosszú ideje húzódó ügye. A jegybanktól már elvették az épület használatának engedélyét, de nem költöztek ki onnan, továbbra is használják.

V. Naszályi elmondta, a jegybank valóban engedély nélkül használja az értékes épületet, de ha meglesz az új jegyzője a kerületnek, megszüntetik a jelenlegi törvénytelen helyzetet – idézi az Index az RTL Híradóját. A portál korábban megírta, hogy a műemlék-épületet használó Magyar Nemzeti Bankhoz kapcsolódó Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány doktori iskolája jogi vitába keveredett a környéken lakókkal.

Utóbbiaknak az a kifogásuk, hogy a felújítást az MNB/PADA oktatási célúnak titulálja, de a beruházás alapján inkább a belső udvarra kitelepülő vendéglátóipari és a rendezvényközpont-funkció is komoly szerepet kapott. Kétszer kihívták a rendőröket is a doktori iskolában zajló bulik miatt is. Az ügy vége az lett, hogy az alapítványtól elvették az épület használati engedélyét.

A jegybank már nyílt levelet is írt V. Naszályi Mártának, amiben azt kérik, hadd maradjon a doktori programjuk a Várban. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Magyar Hang a héten azt írta, hogy a kormány  már egy kínai egyetemnek is megígérte, hogy indíthatnak képzéseket jegybank által használt épületben.

Frissítés 2019. november 8-án:

A Pallas Athéné Alapítványok szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontja szerint nem az épületben folyó vendéglátó-ipari és a rendezvényközpont funkció miatt vették el az épület használatbavételi engedélyét. Állításuk szerint a használatbavételi engedély kapcsán az új eljárás lefolytatásának elrendelésére az eljáró szakhatóság eljárási hibája okán került sor, melynek orvoslása jelenleg folyamatban van. Az építési hatóság nem rendelte el a működés felfüggesztését, így az intézmény az eredeti céloknak megfelelően működik tovább.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink