Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-30 06:08:00

200 ezer nyugdíjas van jelen a munkaerőpiacon

Hegyesiné Orsós Éva szerint itthon hiányzik a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatására vonatkozó ösztönzés, és bár csökken a 100 ezer forint alatti ellátásból élők száma, de „csak” azért, mert ők időközben távoznak az élők sorából.

200 ezer nyugdíjas van jelen a munkaerőpiacon
 

 


Jelentősen csökkent azoknak az időseknek a száma, akik nem tudták felfűteni lakásaikat – egyebek mellett erre a megállapításra jutott a nyugdíjasakat fókuszba helyező legfrissebb Eurostat-kutatás. A legnagyobb probléma ugyanakkor az az „Életet az éveknek” Klubszövetség elnöke szerint az, hogy nagyjából 600 ezer idős ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Bár számuk csökken, de azt senki nem teszi hozzá a kormányoldalon, hogy azért, mert meghalnak – fogalmazott az ATV Start című műsorában Hegyesiné Orsós Éva.

A 60-70 ezres ellátás mellett nem könnyű a helyzet, főleg, ha dönteni kell, hogy a gyógyszert váltsa ki valaki, vagy a rezsit fizesse ki

- nyilatkozta. Olyan faluról is tudomása van, ahol naponta sétautat szerveznek, hogy lássák: melyik az a kémény, amelyik nem füstöl. Merthogy – egészítette ki – vannak olyanok, akik a saját lakásukban fáznak meg, sőt, évről-évre hallani arról, hogy lakásokban fagynak meg emberek.

Hegyesiné Orsós Éva arról is beszélt, hogy az öngondoskodás már 2010 előtt is megjelent, akkoriban több olyan intézkedés is volt, amely ezt a szemléletváltást segítette. A vállalatok például önkéntes nyugdíj-hozzájárulást adtak a dolgozóiknak az önkéntes nyugdíjpénztárakba. Mindenkit megtakarításra bíztat, de az is jól látszik szerinte, hogy ezekhez ösztönzők kellenek, mint például az adójóváírás.

Az elnök a következetlenséget is problémának tartja, mert bár az utóbbi időben a nyugdíjas munkaerő felértékelődéséről beszélhetünk, 2010 után mégis olyan intézkedések születtek, amelyek a nyugdíjas korhatárt elérő embereket kiszorították a munkaerőpiacról. Ehelyett arra kellett volna ösztönözni őket, hogy maradjanak a munkaerőpiacon.

Közben a Nyugdíjas Parlament elnöke azt nyilatkozta a Portfolio.hu-nak, hogy nagyjából 200 ezerre tehető azok száma, akik nyugdíjasként keresőtevékenységet folytatnak. Hegyesiné Orsós Éva szerint ez fontos szám, de nem igazán tudjuk azt, hogy mi van mögötte. Ezzel a számmal egyébként az idősek nagyjából 10%-a van jelen a munkaerőpiacon, ami az elnök szerint kevés. Más országokban – tette hozzá – jobban ösztönzik azt, hogy már a korhatárhoz közeledve felajánlják a munka folytatását. Eközben nálunk a korhatárhoz közeledve a képzésekben való részvételük is csökken.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink