Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-27 16:40:00

Kocsis Máté durván szigorítaná a parlamenti fegyelmet

“Durván szigorítani kell” az országgyűlési törvény fegyelmi szabályokra vonatkozó passzusait - ezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondja a ma esti Bayer show előzetesében. A szigorítást Hadházy Ákos hétfői táblamutogatása, a trágár felirat és az így teremtett “gusztustalan helyzet” indokolja szerinte.

“Véget ért az a kor, hogy szótlanul, némán, tettek nélkül tűrjük, hogy a legdurvább gyalázkodások legyenek a parlamentben. A tettek alatt nem fizikai tetteket értek. Azt állítom, hogy az országgyűlési törvény fegyelmi szabályokra vonatkozó passzusait durván szigorítani kell” - ezt a ma esti Bayer show előzetesében mondja Kocsis Máté Hadházy Ákos hétfői parlamenti akciója kapcsán, amikor is a független képviselő az ülésteremben különböző, köztük vulgáris szövegű táblák felmutatásával kétszer is megzavarta a miniszterelnököt, aki napirend előtt beszélt.

“Gusztustalan helyzet”

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint “mindennek van határa”. Mint a Bayer show előzetesében Kocsis Máté mondta, nincs olyan politikai vita, amikor trágár szavakat lehet kiírni az Országgyűlésben, és amikor a pulpituson szónokló megválasztott magyar miniszterelnököt “ilyen gusztustalan helyzetbe lehet hozni”. A frakcióvezető szerint Hadházy Ákos akciója minősíthetetlen volt, és a felirat, amit felmutatott, megfogalmazása szerint az ő beteges lelkéről árulkodik.

Az atv.hu-nak februárban adott interjújában Kövér László, amikor a sípolós decemberi parlamenti ülés apropóján a fegyelem és a büntetések szigorításáról kérdeztük, azt mondta: “gondolkodik rajta, folyamatosan”. Akkor a házelnök azt a megnyilatkozását, hogy “legalább fájjon nekik” - azaz magasabb összegű büntetést kelljen a rendzavaróknak fizetni - az “egyik lehetőségnek” nevezte. De februárban még azt mondta, “a változtatási elképzelések nincsenek abban a kiforrottsági állapotban, hogy bármiről érdemes lenne előzetesen beszélni”.

Kövér akkor úgy fogalmazott, reméli, hogy az volt a mélypont, ami december 12-én történt, és abból az ellenzék is levonta a tanulságot. “A véleményük elmondása, a tiltakozás legitim magatartás. De amilyen eszközöket alkalmaztak, az még saját választóik egy jelentős részének sem volt ízlésük szerint való – nagyon helyesen. Azt gondolom, hogy ez a normális. Most ebből lehet normális következtetéseket is levonni, vagyis, hogy nem kell ezen az úton továbbmenni, hanem inkább vissza kell térni a parlamentáris keretek közé. Meg lehet abnormális következtetéseket is levonni, hogy tovább kell menni ezen az úton, mert azért nem elég népszerű még ez a „ramazuri”, mert nem elég következetes, akkor pedig még rá kell tenni egy lapáttal. Az elmúlt esztendőkben inkább ezt az utóbbi folyamatot láttuk, nem véletlenül süllyed az ellenzéki politizálás színvonala egyre lejjebb és lejjebb” - magyarázta akkor.

Kocsis Máté nyilatkozata szerint úgy látszik, a kormányoldalon elértek arra a pontra, hogy keményen szigorítsanak és büntessenek.

Hadházy megbüntetése - Kövér előre megmondta

A Magyar Nemzet arról írt a hétvégén, hogy Hadházy Ákos a házszabály rendelkezéseinek megfelelő büntetésre számíthat a parlamentben okozott botrányáért.

Ez várható volt, Kövér László már hétfőn, a parlamenti botrány közepette egyértelmüen jelezte, hogy Hadházy büntetésre számíthat. Amikor ugyanis a független képviselő, már a “második körben”, Orbán Viktor parlamenti viszontválaszánál “A lónak a ... “ nyomdafestéket nem tűrő szöveggel egy újabb táblát mutatott fel, immár a képviselői helyéről, Kövér László a pulpitusról újra megszakította az ülést és azt szegezte Hadházynak: “meddig tud még süllyedni az ostobaságban és a modortalanságban, mégis mit képzel magáról?” Kövér az újabb botrányt okozó tábla felmutatása miatt aznap délután nem hívta össze a házbizottság rendkívüli ülését, viszont előre jelezte, Hadházy Ákos büntetést fog kapni. Megjelehetősen baljósan ugyanis úgy fogalmazott az ellenzéki padsorok felé fordulva, hogy “a következő házbizottsági ülésen lesz majd miről beszélgetnünk a tekintetben, hogy meddig akarjuk a parlament működésének színvonalát a sárba taposni. És hogy tudunk-e, akarunk-e ezzel szemben bármit tenni”. Szégyelljék magukat! - mondta az ellenzéknek, Hadházyt pedig “primitív, ostoba fajankónak” titulálta.

Kövér hétfőn már előtte felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy tartsák be a házszabályt, ne csináljanak cirkuszt a parlamentből, amikor az ülés elején Hadházy a pulpitus elé állt, és két táblát mutatott fel, miközben a miniszterelnök a napirend előtti felszólalását mondta.

Aztán fideszes, kormánypárti képviselők elvették tőle a táblákat, illetve az ülésteremben lévő zászlóval eltakarták azokat. Hadházy a házbizottság összehívását kezdeményezte, amiért a táblát fideszes politikusok erőszakkal elvették tőle. A Facebook-oldalára azt írta: „A kezemet megszorították, rángattak, Németh Szilárd meg is lökött. Ez törvénytelen önbíráskodás volt. Valószínűleg feljelentést fogok tenni”. Németh Szilárd honvédelmi államtitkár cáfolta ezt, a parlamenti felvételeken is látszik, hogy Hadházy akciója alatt végig a helyén ült. A képviselő később elnézést kért tőle.

Hogy miyen büntetést ró Kövér László Hadházyra, várhatóan holnap derül ki, ha a házelnök megteszi az erre vonatkozó javaslatát.

Ajánlom

További belföldi híreink