Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-23 20:22:00

Orbán a Zeneakadémián: Haza addig van, amíg a hazafiak vannak többen

Orbán Viktor arról beszélt a Zeneakadémián, hogy “63 évvel ezelőtt a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, hogy hogyan éljen”. Európai életformát, szabad és független Magyarországot, a nemzetek Európáját akarta. “Mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt”. A miniszterelnök Márait, József Attilát és Wass Albert sorait idézte.

Orbán a Zeneakadémián: Haza addig van, amíg a hazafiak vannak többen

Méltó és igazságos, hogy nemzeti ünnepünk záró akkordjaként itt a Zeneakadémián hajtsunk fejet nemzeti ünnepünk mártírjai, az 56-os hősök előtt - kezdte Orbán Viktor ünnepi beszédét ezúttal zárt körben, a Zeneakadémián az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján, a díszelöadás előtt.

A mi forradalmaink kanócait hol Petőfi, hol Sinkovits Imre, hol egy zongorista gyújtotta meg, Cziffra György Bartók második zongoraversenyét játszotta 1956 október 22-én

- idézte fel a miniszterelnök, aki az akkori estet úgy írta le, hogy “a közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva az utolsó akkordok hallatán”. Az “maga a feltámadás volt”, hogy Ciffra György zongorázott. “Ezt a közönség is tudta. A klasszikus zene szeretőinek közönsége a koncert után kitódult az utcára és letépett a falakról minden kommunista feliratot, a gyalázatot” - emlékezett a miniszterelnök.

A vörös iszap mindent “szérdobál”

Aztán Orbán Viktor azzal folytatta, hogy amikor az ’56-os hősökre emlékezünk, “először fiatalokat látunk magunk előtt, pesti srácokat, fiatal lányokat, felidézzük sugárzó arcukat, ahogyan kart karba öltve menetelte Budapest utcáin az őszi tavaszban”. Mint fogalmazott, “vitte őket a hit, hogy fordíthatnak hazájuk sorsán. Tudták, hogyha folytatódik a szovjet világ, akkor a magyar életből semmi sem marad. Mindent elvisz, felmar, felemészt a vörös iszap. Mindent felforgat és szétdobál, ami az életnek értelmet ad és otthont és hazát lehet építeni”. Orbán Viktor azt mondta, “akik nem vallásos nevelést kaptak, azok is tudták, hogy a kommunizmus maga a szétdobáló”. Fegyvert fogtak, mert tudták, hogy nem lehet máshogy, egyetlen út marad, harcolni a talpalatnyi földért, ami még az övék. Akik nem nemzeti nevelést kaptak, azok is tudták, hogy nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van, nincs máshol hely a nap alatt. A mi álmaink csak itt születhetnek, csak itt a Kárpát-medencében hozhatjuk létre a közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívunk - mondta Orbán Viktor.

A haza mi vagyunk szőröstől-bőröstől

Ezután Márai Sándort idézte, azokat a sorokat, hogy “a haza mi vagyunk szőröstől-bőröstől... Életünk, a haza életének egy pillanata is”. Ez a törvény – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, áldozatot hozzon érte.

Törvény, hogy haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak, és amíg a hazafiak többen vannak, mint a zsoldosok, muszka vezetők. “A kérdés csak az, hogy a hazafiak hajlandóak-e összeadódni” - mondta, és József Attilát is idézte: „Vegyetek erőt magatokon, adódjatok össze, hogy az Istent is, aki a végtelenség, valamilyen módon megközelítsétek”.

A 63 évvel ezelötti forradalmat méltatva azt mondta: “ha már összeadódtunk, csodát is tettünk 1956. október 23-án, ma is ebből a csodából élünk. Nagy árat fizettünk érte, de hát a magyar csodát nem adják olcsón”. Az ’56-os szabadságharcosok adták az életüket, adták a szabadságukat, vállalták a száműzetést, az otthontól való elszakadás keserű kenyerét. A legtöbbet adták, amit adhattak - tette hozzá Orbán Viktor.

Ősi juss

Orbán Viktor az ünnepi beszében kiemelte: “63 évvel ezelőtt a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, hogy hogyan éljen. Európai életformát, szabad és független Magyarországot, a nemzetek Európáját akarta. “Mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt” - jegyezte meg. Mint mondta, Magyarország sem maradhat, meghasonlik önmagával, ha szembemegy azzal, ami élteti. Ha szakít a szabadsággal, függetlenséggel és a kereszténységgel.

A szabadságharc minden rossz pillanatunkkal együtt is nagyszerű és lovagias néppé tett bennünket

- fogalmazott a miniszterelnök.

Történelmi lecke

Orbán Viktor aztán a “történelmi leckéröl” beszélt, és a magyar politikai fordulatok legelcsépeltebb momentumaként említette. De megjegyezte, hogy “ezek a leckék gyakorlatiasak, sőt, vizsgákat is feltételeznek: a történelem folytonos kihívás, alkalmassági teszt” - fogalmazott a miniszterelnök.

A helyes válaszokon múlhat egy nép sorsa és jövője. „Igen, ezeken a vizsgákon meg is lehet bukni”. Van, aki végleg kihullik, mások felsőbb osztályokba léphetnek – mondta Orbán Viktor, majd a honfoglalást, az államalapítást, a kereszténység felvételét és megvédését a ’48-49-es szabadságharcot említette és a kommunista demokrácia és szovjet megszállás elleni felkelést említette.

Nem sétalovagláson kaptuk a hazát

A hazát nem ajándékba kaptuk, nem sétalovagláson, nem szerencsejátékon hullott az ölünkbe – fogalmazott a miniszterelnök, aztán feltette a kérdést: hány népnek sikerült hazát szereznie és máig megtartani? Mint kiderült néhány száz a nagyságrend, és ezek között ott van Magyarország is “és nem a mezőny második felében” - mondta. Aztán az erkölcsi kisugárzásról beszélt, az ’56-os forradalom és szabadságharc kapcsán, mely érződött az egész Földgolyóbison.

Aztán a megszállás utáni ürességről és kisszerűségről beszélt. De, mint mondta, az ’56-osoknak köszönhetjük, hogy a szovjet megszállás alatt is megőrizhettük tartásunkat. Büszkék voltunk, az ’56-osok győztek, ránk, utódaikra nem a gyengeséget hagyták, hanem a bátorságot és a tartást - hangoztatta a miniszterelnök, s mint mondta, hogy nincs benne kétség, a mai pesti srácok és lányok is ugyanúgy viselkednének, ahogy nagyszüleik tették.

A víz, a vezérlőcsillag és a kő

Egy jó kapitánynak nemcsak a vizet kell kémlelni, de a csillagokra is figyelnie kell – mondta a miniszterelnök, figyelmeztetve: nem a változóra és a tünékenyre, hanem mindig az állandóra kell figyelnie, Istenre, hazára, családra. Ma sem lehet mondani ennél jobb vezércsillagot, mert “elfut a víz, és csak a kő marad, de csak a kő marad” - idézte Wass Albert sorait, amit az 56-os ünnep tiszteletére a Facebook oldalára reggel már ki is posztolt. Gloria victis dicsőség az hősöknek! – zárta szavait Orbán Viktor a Zeneakadémián.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink