Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-22 10:19:00

New York Times: Orbánnak is része volt abban, hogy Trumpnak rossz véleménye alakult ki Ukrajnáról

Része volt Orbán Viktornak is abban, hogy Donald Trump még a korábbinál is rosszabb véleményt formált Ukrajnáról – írja a The New York Times és a Washington Post.

New York Times: Orbánnak is része volt abban, hogy Trumpnak rossz véleménye alakult ki Ukrajnáról
Fotó: MTI

Megerősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott beszélgetése az amerikai elnököt az Ukrajnáról alkotott rossz véleményéről – olvasható a hvg.hu-n a The New York Times cikke alapján.

A lap szerint Donald Trump abban az időszakban találkozott Orbán Viktorral májusban, amikor ügyvédje, Rudoplh Giuliani nyomást helyezett az új kijevi kormányra, hogy segítsenek terhelő információkat gyűjteni Joe Biden fiára.

A lap az Orbán-találkozón elhangzottakról informált forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a magyar kormányfő Vlagyimir Putyinéhoz hasonló nézeteket hangoztatott, nyíltan azzal vádolta Ukrajnát, hogy elnyomja az ott élő magyar kisebbséget, kormánya korábban „félfasisztának” nevezte az országot és fontos találkozóit próbálta akadályozni az EU-val és a NATO-val.

Az Orbán-látogatásról a lap információi szerint George Kent helyettes külügyi államtitkár beszélt egy zárt ajtók mögött tartott meghallgatáson, amelyet az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) keretében tartottak. Kent azt mondta, egy másik kormányzati tisztségviselő beszélt neki arról: "ahhoz, hogy Trumpnak erősen negatív véleménye alakuljon ki Ukrajnáról, a magyar miniszterelnök látogatása mellett egy május 3-án közte és Putyin között lezajlott telefonbeszélgetés, valamint Giuliani befolyása is hozzájárult".

A lap szerint Orbán meghívását a washingtoni Fehér Házba több magas rangú kormánytisztviselő ellenezte, így John Bolton akkori nemzetbiztonsági tanácsadó és Fiona Hill korábbi nemzetbiztonsági szakértő. Támogatta viszont a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mick Mulvaney, aki a magyar kormányfő tisztelője.

További részletekért kattintson ide.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink