Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-22 19:42:00

Karácsony: Nem lesznek olyan fejlesztések, amit a budapestiek nem akarnak

Közben a kormány úgy döntött: érvényben marad a kormányfő és a korábbi főpolgármester megállapodása, így csak akkor maradnak el fejlesztések Budapesten, ha az új fővárosi vezetés így határoz.

 

 

A főpolgármester Híradónknak azt mondta, hogy döntés még nincs, de szerinte a fővárosiak nem támogatják sem egy új atlétikai stadion, sem a Városliget további beépítését, ezért Karácsony Gergely a budapestiek bevonásával akar dönteni. Orbán Viktor korábban arról beszélt a Parlamentben, hogy a kormány nem fog olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Az új főpolgármester Híradónknak végleges döntésekről még nem, de a várható irányokról már be tudott számolni.

Eddig ismertük a közvélemény-kutatásokat általában véve a stadion-beruházásokról, nagy az ellenállás ezzel kapcsolatosan. Ismerjük a Liget projekt szempontjából, az új épületek építését a budapestiek 80 százaléka nem támogatja

- nyilatkozta Karácsony.

Budapest sikerrel pályázott a 2022-es kézilabda Európa bajnokság egyik helyszínére, és elnyerte a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát is. Szabados Gábor sportközgazdász szerint ugyan minden szerződést fel lehet bontani, de van ennek egy presztízsveszteség következménye, másrészt egy szerződésből való kilépés anyagi hátrányokkal is jár. Tehát könnyen lehet, hogy például Budapestnek valamilyen kötbért vagy bármilyen más kártérítést kell fizetnie.

Az atlétikai stadion és a kézilabda csarnok építése még el sem kezdődött, miként számos városligeti beruházás sem.

Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget beruházás, akkor nem lesz Liget beruházás, és ha a Fővárosi Közgyűlés azt mondja, hogy nem akar atlétikai világbajnokságot, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság és nem lesz atlétikai stadion. És ha önök azt mondják, illetve a Fővárosi Közgyűlés azt kéri, hogy ne legyen Budapesten Európa bajnokság, kézilabda döntő, és ne építsünk ezért egy 20 ezres csarnokot, akkor nem fogunk építeni és nem lesz Budapesten európai bajnoki döntő

- jelentette ki a miniszterelnök. Karácsony Gergely szerint a Liget projekttel nekik nincs problémájuk, mert annak vannak jó elemei is, de vannak olyan elemei is, amiket a budapestiek egyszerűen nem akarnak. "A Liget felújítását akarják, a múzeumi épületek felújítását akarják, új épületeket nem akarnak" - jelentette ki karácsony.

A kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a korábbi főpolgármesterrel kötött megállapodását érvényesnek tekinti. A Kormányinfón az ATV kérdésére Gulyás Gergely miniszter azt sem zárta ki, hogy nem az eredeti célokra kap végül állami támogatást Budapest.

Itt vannak döntések, a legtöbb esetben, vagy néhány esetben, jó néhány esetben költségvetési forrás is van mögötte, mert az Országgyűlés így döntött. Ha nem erre használjuk fel, akkor majd az Országgyűlés eldönti, hogy mire használjuk fel. Vannak olyan jó budapesti programok, amelyeket mi egyébként készek vagyunk támogatni

- mondta Gulyás.

A kormány most a hamarosan felálló új Fővárosi Közgyűlés döntésére vár. Várhatóan ezután ülhet tárgyalóasztalhoz Orbán Viktor és Karácsony Gergely.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink