Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-21 06:14:00

Izgalmas hétfő elé néz az I. kerület

Általános káosz, erre hivatkozva akarja elérni a Fidesz-KDNP az I. kerületben a szavazatok újraszámolását. Itt egyébként az ellenzéki V. Naszályi Márta 121 szavazattal többet kapott, mint a fideszes Nagy Gábor Tamás. Újraszámolást akarnak Jászberényben is, ott választási csalásról ír az országgyűlési képviselő Pócs János közösségi oldalán, itt akár új választást is kiírhatnak.

Izgalmas hétfő elé néz az I. kerület. Délután 3 órakor ül össze a Fővárosi Választási Bizottság, hogy megtárgyalja azt az újraszámolási kérelmet, amelyet a Fidesz-KDNP a polgármesteri szavazatokkal kapcsolatban nyújtott be 3 szavazókör esetében.

A megválasztott polgármester hivatalosan egyébként semmilyen magyarázatot nem kapott arról, hogy miért kellene újraszámolni a szavazatokat, azt a káoszt, amire a kormánypártok hivatkoznak ő nem tapasztalta.

"Nekünk minden körzetben volt itt az I kerületben két két delegáltunk is, és egyálatlán nem arról beszéltek, hogy káosz lett volna. Arról beszéltek, hogy nagy meglepetés volt, ezért nagyon sokszor újra számolták szavazatokat, nem csak kétszer, hanem a legtöbb helyen háromszor." - mondta V. Naszályi.

Azt már Pócs János facebook bejegyzéséből tudjuk, hogy jó pár kilométerrel keletre Jászberényben, ahogy írja az országgyűlési képviselő: Budai Lóránték választási csalása miatt a Megyei Területi Választási Bizottság az eredményt megsemmisíti és a választás megismétlését elrendeli.

A megválasztott polgármester szintén ebből a posztból értesült a helyzetről. Pócs egyébként mellékelte a hivatalos iratot is.

"Ha jól értelmeztem ezt a jogi szöveget, akkor ők azt gondolják, hogy az idősek otthonában a helyi idősek otthonában a választókat valakik, mert ugye nincs megnevezve hogy ki, és milyen oldalról, de megpróbálta befolyásolni abban, hogy hogyan szavazzanak. Állítólag pénzt is kínáltak nekik" - nyilatkozta Budai Lóránt.

"Ferencvárosban nem lesz semmilyen választási eredmény megváltoztatva" - de Baranyi Krisztinának sem egyszerű a helyzete a Ferencvárosban, neki a jegyző nem engedte, hogy átvegye hivatalát, mert a benyújtott kifogások miatt még nem jogerős a végeredmény.

"Óriási gondot okoz a hivatalban és az irodák működésében, hiszen határidős dolgokban kéne dönteni. Aláírásokkal kéne ellátni papírokat, büntetések fenyegetnek pl. kormányhivataltól. Hiszen a hivatalnak működnie kellene, hetek,  hónapok óta érdemi munka már nem folyik, de most a rendes kerékvágásban történő napi munka is ellehetetlenült." - fejtette ki Baranyi.

Az eredmény megtámadásának intézménye választás specifikus, és nem pedig választási helyzet specifikus, ezt már a politológustól tudjuk.

"Állhat mögötte akár egy politikai szempont, ezt kevéssé valószínűsítem. Sokkal inkább az van mögötte, hogy egyfajta az átadás átvételt, illetve az ellenzéki struktúra felállítását megakadályozandó." - mondta Böcskei Balázs.

Böcskei szerint ez politikai értelemben bosszantó, de legalábbis kétségkívül lassító, a káoszt generáló folyamatként tudja értelmezni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink