Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-17 11:02:00

Orbán Balatonalmádiban: nyugalom, semmi kapkodás, el kell fogadni az emberek döntését

A miniszterelnök nem tervez megnevezni újabb női uniós biztos-jelöltet. Orbán Viktor Balatonalmádiban a Fidesz-frakció zárt ülésén azt mondta: egyetlen jelöltje van, Várhelyi Olivér. A Borkai-botrányról nem kapott kérdést, az alig 20 perces beszédében ő maga nem keresett bűnbakot a vasárnapi kudarcok miatt. “Semmi pánik”, nem kell kapkodni, nyugalomra intett mindenkit - mondták el az atv.hu-nak a résztvevők.

Orbán Balatonalmádiban: nyugalom, semmi kapkodás, el kell fogadni az emberek döntését
Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Alig 20 perces beszédet mondott Orbán Viktor tegnap este Balatonalmádiban a Fidesz frakció szigorúan zárt kihelyezett ülésén. Az önkormányzati választás fideszes budapesti veresége és a Borkai-botrány után sokan arra számítottak, hogy parázs vita lesz, a sajtóhírek is arról szóltak, hogy vidéki fideszesek felháborodottak és “lázonganak”.

Tegnap este azonban - legalábbis a hivatalos részben - a honatyák nem kérdezték Orbán Viktort Borkairól, a beszéde után sem tettek fel neki kérdést a botrányos szexvideóról. Két kérdést kapott, “azok is inkább technikai jellegűek voltak” - mondta forrásunk.

A Balatonalmádiban részt vevők elmondása szerint Orbán Viktor a frakció előtt a Borkai-botrányról nem mondott többet annál, mint amit a Hír Tv-nek a tanácskozás előtt nyilatkozott, azaz, hogy vannak ügyek, amik a közösségük számára nem tolerálhatóak, ilyen Borkai Zsolt ügye is, de kilépett a Fideszből, és ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Forrásaink elmondása szerint a miniszterelnök egyetlen szóval sem utalt arra, hogy Borkai mint polgármester ne tölthetné ki az ötéves ciklusát. (Igaz, az ellenkezőjére sem tett utalást.)

Orbán Viktor bűnbakokat sem keresett Balatonalmádiban a vasárnapi kudarcok és Budapest elvesztése miatt, a közvéleménykutatásokról sem beszélt rosszallóan. Sőt, forrásaink szerint nyugalomra intett, azt mondta, csak semmi pánik, nem kell kapkodni, van idő 2022-ig. Elemezni kell a történteket, és levonni a következtetéseket.

Orbán Viktor a frakcióülésen megköszönte Trócsányi Lászlónak, hogy vállalta a jelöltséget uniós biztosnak, és méltatta volt igazságügyminiszterét. Szavaiból az derült ki, hogy Trócsányi marad Brüsszelben EP-képviselő.

A miniszterelnök ugyanakkor - a résztvevők számára ez derült ki - nem szeretne egy új női uniós biztos-jelöltet is megnevezni.

Azt mondta, egy hivatalos jelöltje van, Várhelyi Olivér, aki nem politikus, hanem szakember. Az is egyértelmű volt a szavaiból, hogy “harcol még”, hogy Magyarországé legyen a bővítési portfólió az új Bizottságban.

(Ursula von der Leyen kérte a magyar, a román és a francia kormánytól, hogy egy férfi és egy női jelölt is legyen.)

Ami a fővárost illeti, a miniszterelnök megerősítette: el kell fogadni az emberek döntését. A fővárosban egy Demszky- és egy Tarlós-korszak után „valami más” következik. Azokat a megállapodásokat, amelyeket Tarlós Istvánnal kötött az elmúlt időszakban, változatlanul érvényben fogja tartani. Az egyik résztvevő számára az derült ki Orbán Viktor szavaiból, hogy adott esetben kész Karácsony Gergellyel újakról is tárgyalni, ha a másik félben van készség az együttműködésre, azt meg kell beszélni.

Orbán Viktor a családvédelmi akcióterv új elemekkel való kiegészítéséről is beszélt. “Ez év végére konkretizálódhat” - mondták forrásaink.

Ajánlom

További belföldi híreink