Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-10 18:50:00

Módosulhat a KRESZ az e-rollerek miatt

Hamarosan az elektromos rolllerekre is külön KRESZ szabályok vonatkozhatnak. Az Aktív Magyarország kormánybiztosság, civil szervezetekkel egyeztetett és közös KRESZ módosító javaslatot állítottak össze. Ebben konkrét javaslatok vannak például arra, hogy ezekkel az új típusú elektromos járművek hol és mekkora sebesség lehessen közlekedni.

Módosulhat a KRESZ az e-rollerek miatt

Elektromos roller, segway, hoverboard. Új járművek, amik az elmúlt években jelentek meg a nagyvárosok útjain. Ezekkel az eszközökkel jelenleg bárki, bárhol, bármilyen sebességgel közlekedhet, nincsen rájuk semmilyen szabály.

„Fontos tudni, hogy a KRESZ egy 1975-ben íródott jogszabály, akkor nem voltak még ilyen eszközök, most már muszáj valamilyen formában ezt szabályozni, hiszen tételesen a szabály felsorolja, hogy mik a járművek, és ami nem jármű az gyalogosnak minősül” - nyilatkozta az ATV Híradójának Pető Attila, közlekedési szakértő.

Pető Attila közlekedési szakértő szerint, a legideálisabb megoldás az lenne, ha ezek a járművek kapnának egy külön sávot a gyalogosok és az autósok között, ez azonban nehezen kivitelezhető. Vagyis a szabályozás az egyetlen megoldás.

„Mivel a legnépszerűbbek az elektromos rollerek, mindenképpen ezzel kéne kezdeni a jogszabály változást. Elhelyezni, hogy most gyalogosként kezeljük, és mondjuk engedjük őket a járdán, de akkor meghatározni, hogy pl 10 km/h sebességgel, mint ahogyan a kerékpárosoknál is ez a szabály él, vagy pedig kimondani, hogy jármű és akkor irány a kerékpárút, vagy kerékpársáv, tehát az úttestnek az arra alkalmas része.„ - folytatta Pető Attila.

A Heti Napló összeállítása szerint Európa több országában is komoly szabályozásokat hoztak az elmúlt években. Németországban például 14 éves kortól lehet csak használni az elektromos rollereket.

Felelősségbiztosítást kell kötni rájuk, a maximum sebessége pedig 20 km/h lehet. Kizárólag a kerékpárutakon és sávokban lehet használni.

„Van néhány javaslat, az újonnan megjelent elektromos közlekedési eszközöket valamilyen módon szabályozzuk” - mondta Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Hamarosan Magyarországon is szabályozhatják az új járműtípusok közlekedését. Az Aktív Magyarország kormánybiztosság, kerékpáros szervezetekkel, a közlekedés tudományi intézettel és a baleset megelőzési bizottsággal közösen, módosító csomagot készített. Ennek egyik legfontosabb eleme az új járművek kategorizálása lesz.

„Van amelyek esetleg közlekedhetnek a járdán, de amelyek járdán közlekedhetnek csak 8-10 km/h- sebességgel mehetnek. Akik a kerékpár utat használhatják, azoknak a motor csak 25 km/h-ig segíthet. És azok a járművek amik ezt is meghaladják, mondjuk a segédmotorosokra vonatkozó szabályok az érvényesek” - folytatta Révész Máriusz.

Révész Máriusz abban bízik, hogy javaslatuk jövőre a kormány elé kerülhet.

Módosulhat a KRESZ az e-rollerek miatt

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink