Itthon

Gulyás az ATV-nek: elítélendő, amit Borkai tett, Orbán nem tervez győri látogatást

Más portfolió a magyar jelöltnek?
október. 10. csütörtök 11:33

A Várhelyi Olivérrel kapcsolatos ATV-s kérdésre - miszerint elképzelhető, hogy nem kapja meg a bővítési portfoliót és egyáltalán jelenzték-e már, hogy elfogadják hivatalos jelöltnek a kormány részéről a volt nagykövetet - Gulyás elmondta: ORbán Viktor azt jelezte Ursula von der Leyennek, hogy a szerdai kormányülésen erősítik meg Várhelyi jelölését, ami meg is történt, így mostantól van lehetőség erre visszaigazolást adni. Arról, hogy a bővítés helyett mást szánnának neki, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sem maga az érintett, sem a kormány ilyen tájékoztatást nem kapott.

Hídfőállások a kormánnyal szemben
október. 10. csütörtök 11:31

Kérdésünkre, hogy Miskolcon és Gödöllőn is arra utalt Orbán Viktor, hogy akkor lesz pénz a fejlesztésekre, ha a városoknak kormánypárti polgármestere lesz és ez nem problémás-e, a miniszter azt mondta: nem a kormány nem tekinti partnereknek az önkormányzatokat, hanem vannak olyan politikai erők, akik egyértelművé tették, hogy nem jó vezetőket akarnak adni a városoknak 2019-ben, hanem hídfőállásokat építenének a következő parlamenti választásra.

Fulyás szerint a ávlasztásokat ezek az erők felkészülés, pozíció és területfoglalás részeként nézik és ezt hangoztatják, márpedig, ha valaki önkormányzati tisztség betoltőjeként a kormánnyal szemben hirdet háborút, annak kárát a helyi közösség látja majd Gulyás szerint.

"Biztosan nyerni fog"
október. 10. csütörtök 11:30

Gulyás Gergely hozzátette: szerinte Tarlós István budapesti ismertsége egyébként még a kormánypártokénál is szélesebb, ezért ő arra számít, hogy biztosan nyerni fog.

Tarlós-Karácsony: kinek hisz?
október. 10. csütörtök 11:28

Kérdésünkre, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármester-választással kapcsolatos közvélemény-kutatások közül melyiknek hisz, elmondta: elsősorban Tarlós Istvánnal ért egyet, aki úgy fogalmazott, hogy a közvélemény-kutatók közül lesz, aki sarokba áll vasárnap este. Mint ismert, vannak, akik fej-fej melletti küzdelemről írnak, mások akár 10-12 százalékos különbséget is mértek Tarlós és Karácsony között.

Simonka pénzei
október. 10. csütörtök 11:26

Az ATV Simonka György állítólagos kenőpénzeit firtató kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, folyik a büntetőeljárás, ismerik a vádakat, de képviselőtársát is megilleti az ártatlanság vélelme a jogerős ítéletig.

Ha nyer, maradhat 5 évig?
október. 10. csütörtök 11:24

Arra a kérdésünkre, hogy ha megnyeri a választást, ki fogja-e tölteni 5 éves mandátumát, így reagált: akik most indulnak, szerinte mindenki azzal a szándékkal áll rajthoz, hogy 5 éves megbizatást nyernek el. Ha ez megtörténik, onnan kezdve pedig már csak a politikusok saját döntése, hogy ezt végigszolgálják-e, vagy sem.

Egy törés Borkai életútjában
október. 10. csütörtök 11:22

Az ATV-nek arra a kérdésére, hogy a miniszter szerint meg fogja-e nyerni Borkai Zsolt Győrben a polgármester-választást, Gulyás azt válaszolta: nem tud jósolni. Még esélylatolgatásra sem vállalkozott, de azt elmondta, hogy Borkai városvezetői tevékenységét kritika nem érte, életútját tekintve pedig - még ha most látni is benne egy törést -, egy olimpiai bajnokról van szó, aki dicsőséget szerzett az országnak. Hozzátette: a győri polgárok majd eldöntik, kinek szavaznak bizalmat.

"Teljes gátlástalansággal rontottak rá"
október. 10. csütörtök 11:20

Az egyik, hajón levő hölgy által korábban kapott 3 milliós támogatás és Borkai Zsolt esetleges kapcsolatát firtató kérdésre pedig azt mondta Gulyás, hogy EU-s pénzeket a győri polgármester nem osztott. Mint mondta, Magyarországon szerinte 100, de inkább 200 ezer fölött lehet azok száma, akik közvetlenül, vagy cégükön keresztül uniós pénzekhez jutottak és nem szabad szerinte ezeket az embereket megvádolni azzal, hogy hasonlót tettek ennek érdekében, mint amit a hajón látható hölgy. Gulyás Gergely a Borkai-ügy kapcsán hozzátette: szerinte a magyar sajtó teljes gátlástalansággal rontott rá azokra is, akik a hajón voltak és nem közszereplők, ettől pedig óva intett mindenkit.

Néhány másodpercet látott a videóból
október. 10. csütörtök 11:16

Arra a kérdésünkre, hogy akkor a videón látható körülmények a véletlenek műve lehet és Borkai az áldozat, Gulyás azt mondta: néhány másodpercet látott a felvételekből, de ott szerinte kevés volt a véletlen.

Nincs okuk nem hinni Borkainak
október. 10. csütörtök 11:13

Az ATV kérdésére, hogy hisz-e Borkainak, aki a hétvégén azt állította, hogy közpénzt az utazásra nem használt fel, nem drogozott és törvénysértést sem követett el, a miniszter azt mondta: nincs oka nem hinni neki, mert ezzel ellentétes bizonyíték nem áll rendelkezésre.