Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-05 15:05:00

"Valahol már most több mint 400 óra a túlmunka" - Országos sztrájk jöhet

Sztrájkra készül jövő csütörtökön több szakszervezet is, amennyiben kedden nem sikerül megállapodni a kormánnyal. Most elsősorban a szociális ágazatban dolgozók béremelését követelik, de elégedetlenek a közszolgák és a pedagógusok bérével is. Azt mondják, a túlóratörvény bevezetése óta csak romlott a helyzet.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb megmozdulása volt a túlóratörvény miatt kirobbant tüntetéssorozat, nem sokkal tavaly karácsony előtt. Pártok és szakszervezetek együtt tüntettek, hogy a kormány vonja vissza a rabszolgatörvényként elhíresült munkatörvénykönyv-módosítást. A helyzet azóta sem javult a szakszervezetek szerint.

„Én már most tudok példát mondani olyan vállalatnál, ahol több mint 400 óra a túlmunka 2019-ben” – mondta Szilágyi József, az EVDSZ elnöke.

Januárban a szakszervezetek sztrájkbizottságot alapítottak, legfontosabb követeléseik között szerepelt a túlóratörvény visszavonása, a béremelés vagy a sztrájktörvény módosítása.

„Május elsején és még azt megelőzően, tavalyi év végén volt néhány követelés, szakszervezeti követelés, ami megfogalmazódott, mint közös cél. És azt gondolom, hogy ezen célokból nem sikerült elérnünk még semmit” – folytatta Szilágyi.

Munkaerőhiány van a Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint. Egy belvárosi kormányablak előtt hívták össze a sajtótájékoztatót - a közszolgák esetében szerintük minimum 30 százalékos bérfejlesztésre van szükség.

„Ezen a munkahelyen is tisztes munka folyik, de az ügyfelek véleménye szerint is azért a tisztes munkáért az itt dolgozók nem kapják meg a tisztes bért” – nyilatkozta Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

Ez a követelés az ügyfelek szerint is jogos - ezt mutatta ki a Policy Agenda országos kutatása: a válaszadók csaknem kétharmada szerint a kormány a felelős azért, hogy romlik a szolgáltatás színvonala.

„Szokták mondani, hogy ne hasonlítsuk magunkat Nyugat-Európához” – mondja Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A PDSZ is csatlakozik az együttműködéshez. Szűcs Tamás a visegrádi négyekhez képest mutatta be a magyarok átlagbérét és medián vagyonát - mind a két adat jelentősen elmarad a csehekhez, a szlovákokhoz, de a lengyelekhez képest is.

A PDSZ elnöke szerint „ez történt az elmúlt 20 évben a visegrádi országokban, akiknek teljesen azonos a múltja, a történelmi hagyománya, mint nekünk. Ez gyalázat.”

A szociális ágazatban dolgozók átlagbére ma nem éri el a bruttó 165 ezer forintot - hivatkoznak a ksh adataira a szakszervezetek. Ide tartoznak például az idősgondozók, vagy családsegítő központokban dolgozók.

A szakszervezetek jövő kedden tárgyalnak a kormánnyal a béremelésről - ha nincs megállapodás, készek sztrájkolni.
 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink