Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-04 19:00:00

Kevesebb szavazatszámlálót delegáltak a pártok, mint a tavaszi EP-választásra

Délután 4 órakor lejárt annak a határideje, hogy a pártok szavazatszámlálókat delegáljanak a választási bizottságokba. Jelenleg 12.612 ilyen megbízott tagról van tudomása a Nemzeti Választási Irodának. Az utolsó pillanatokban bejelentett pártdelegáltakat várhatóan a jövő hét elején összesíti a Választási Iroda. A szám tehát nem végleges, mert az sem ritka, hogy valaki időközben meggondolja magát, és mégsem vállal feladatot október 13-án, a szavazás napján.

Kevesebb szavazatszámlálót delegáltak a pártok, mint a tavaszi EP-választásra

A szavazatszámláló bizottság a választás egyik legfontosabb szerve. A pártok pedig az ezekbe a testületekbe delegált tagokon keresztül ellenőrizhetik a választás tisztaságát.

Délután 4 óráig összesen 12 612 fő részvételét jelezték a pártok. Ez nagyjából a fele az öt évvel ezelőtti pártdelegáltak számának, de elmarad a tavaszi EP-választáson feladatot vállalók arányától is.

Egy pártdelegált egyenrangú tagja a szavazatszámláló bizottságnak.

„A tagoknak a jogai azok teljesen azonosak, tehát mindenki szavazati joggal rendelkezik a bizottságban, beleszólhat a döntésekbe, és nemcsak joga, hanem kötelessége is részt vennie a bizottság munkájában” – mondta Híradónknak Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese.

A szavazás előtt esküt kell tenniük, e nélkül nem is lehetnek a szavazatszámláló bizottság tagjai. A választás napján pedig nem viselhetnek semmilyen pártlogót. „Nem lehet rajtuk olyan jelzés, ami adott esetben a pártállásukra vonatkozó utalást tartalmazna, tehát egy jelvény, egy emblémát, szimbólumot tartalmazó ruhadarab, vagy bármilyen kiegészítő” – részletezte Gáva.

A kormánypártok küldöttei várhatóan minden olyan település választási bizottságában jelen lesznek, ahol jelöltjük indul.

„Nekünk nyilvánvalóan az a célkitűzésünk, hogy mindegyik szavazókörbe tudjunk delegálni embert, de az egészen biztos, hogy mindenhol, ahol Fidesz-jelölt indult, Fidesz és KDNP jelölt, a Fidesz és a KDNP is delegálni kíván, tehát sok-sok ezerrel több választóköri delegált lesz majd ma este már” – erről már Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője beszélt.

Karácsony Gergely azt ígéri, hogy Budapesten nem lesz olyan szavazókör, ahol nem lesz ellenzéki delegált: „sőt, nemcsak az lesz, hogy ott leszünk, hanem létre fogunk hozni egy alternatív szavazatszámláló rendszert, annak érdekében, hogy 0 százalék esélyt adjunk, hogy bárki elcsalhassa a választást Budapesten”.

A pártdelegáltak 12 ezres száma nem végleges. Az utolsó pillanatokban bejelentett szavazatszámlálókat a Nemzeti Választási Iroda várhatóan csak a jövő hét elején összegzi.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink