Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-01 11:00:00

Generációkutatás: szemléletváltásra lenne szükség az oktatásban

A XX. századi oktatás nem képes felvenni a versenyt a XXI. századi gyermekekkel – egyebek mellett erről beszélt az ifjúsági- és generációs szakértő az ATV Start című műsorban. Bereczki Enikő azt is hozzátette, hogy több generáció van jelen az intézményekben, akik között fontos a kölcsönös tisztelet megléte.

Nem elrugaszkodott Steve Biddulph, világszerte ismert pszichológus állítása, miszerint hadszíntér lenne az iskola, bár Bereczki Enikő ezt egy kicsit túlzásnak tartja – erről beszélt Bereczki Enikő az ATV Start című műsorban. Az ifjúsági- és generációs szakértő emlékeztetett, hogy az iskolákban több generáció is jelen van, kezdve a legkisebbekkel, vagyis az alfa generációval, egészen a Z- és Y- és X generációkkal bezárólag.

Bereczki emlékeztetett: az Oktatási Hivatal egyik 2017-es felmérése szerint a tanárok átlagéletkora 46-47 év.

Emellett az idősebb baby boomerek is jelen vannak, bár ők már a nyugdíj felé közelednek, miközben az Y generációs tanárok is megjelennek már. Nem véletlen mondja azt, hogy sok generáció van jelen az iskolában, akiknek meg kell/kellene érteniük egymást.

A kor mellett a szemlélet is okozhat problémaforrást.

Többen úgy látják – folytatta –, hogy szemléletváltásra lenne szükség az oktatásban, a XX. századi oktatás ugyanis nem igen képes arra, hogy felvegye a versenyt a XXI. századi gyermekek életében bekövetkezett változásokkal, amelyek mögött nagyrészt a digitalizáció áll.

Bár a legtöbbször a médiában is az Y és Z generációkról lehet olvasni – mondta Bereczki Enikő –, az is fontos lenne, hogy az idősebb korosztályt is megértsük, hogy miért viselkednek úgy, ahogyan, és mik határozták meg az ebbe a csoportba tartozó pedagógusok tanítási szokásait.

A szakértő szerint kölcsönös tiszteletre lenne szükség a generációk között, és a pedagógusok részéről is nyitottság szükséges, hogy merjenek segítséget kérni akár a diákoktól is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink