Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-19 22:40:00

Szél: nyomás alá kell helyezni a magyar kormányt

Orbán Viktor lenne a megfelelő személy – nyilatkozta Szél Bernadett az ATV Start című műsorban. Igaz, a független képviselő a New York-i klímacsúcs magyar képviseletére gondolt. Mint mondta, ha Orbán Viktor „sokat akar lenyúlni”, akkor csak ambiciózus klímacélokat kell bevállalnia a kabinetnek.

Nem ment el a Fidesz a klímaügyi rendkívüli parlamenti ülésre

 

A kormánypárti képviselők távol maradtak szerdán, így elmaradt az ellenzék által kezdeményezett vitanap a parlamentben. A politikusok a klímaváltozás miatt kialakult veszélyhelyzetről vitáztak volna. Tavaly is erről a témáról akart vitatkozni az ellenzék, ám akkor csak a kormánypárti politikusok jelentek meg az ülésen.

Szél Bernadett elmondta, őt az bosszantja, hogy mindent „ki kell húzni a kormányból” – utalva arra, hogy csak egy írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, hogy Áder János képviseli majd az országot a New York-i klímacsúcson. Ezzel szemben a szlovák köztársasági elnök, Zuzana Čaputová – tette hozzá – azt is elmondta a sajtóban, hogy mit fog képviselni és milyen felhatalmazása van. Mint mondta, itthon nem erről szólnak a hírek, a kormány részéről sincs kommunikáció ebben az ügyben, ami szerinte hatalmas probléma.

Ehelyett szerinte Orbán Viktor lenne a megfelelő személy, aki képviselhetné az országot. A független országgyűlési képviselő arra is emlékeztetett: nem elég ambiciózusak a kormány 2030-as vállalásai, amelyet az Európai Bizottság is megjegyzett korábban. Majd megjegyezte: az EB top prioritássá tette a zöld agendát, a miniszterelnök pedig a pénzről szeretett volna beszélni először – jegyezte meg Szél. Ezzel utalva arra a politikus, amikor Orbán Viktor a klímacélokkal kapcsolatban a nyáron megjegyezte, hogy ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk.

Szél ehhez hozzátette: jelenleg is zajlik az uniós költségvetés tervezete, és olyan a rendszer, hogy minél többet vállal valaki, annál többet kap. Ezért ha Orbán Viktor szerinte „sokat akar lenyúlni”, akkor nincs más dolga, mint ambiciózus klímacélokat bevállalni.

Hogy mi történhet akkor, ha 2050-re nem sikerül elérni a klímasemlegességet, azt felelte: „megjelent a horizonton a civilizációnk összeomlása”. Szél szerint a társadalom végletesen ketté fog szakadni, lesznek ugyanis a gazdag emberek, akik jelentős részét megússzák és tömegesen azok, akik nem lesznek képesek megvalósítani a klímaalkalmazkodást, amennyiben most „nem állunk a dolgok mellé”. Emellett olyan élelmiszerek tűnhetnek el, amit szeretünk és része a mindennapjainknak.

Bár a rendkívüli ülés határozatképtelen volt, kedden tanácskoztak az ellenzéki pártok, ahol civileket hallgattak meg – mondta el a politikusok. Szerinte ugyanis fontos, hogy a véleményeket becsatornázzák az erről szóló diskurzusba. Ugyanakkor megjegyezte: „itt már nincs ellenzék, meg társadalom, meg ilyesmi”, helyette nyomás alá kell helyezni a magyar kormányt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink