Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-18 19:00:00

Gyenge forint: Ha 340 lesz az euró, a jegybank is beavatkozhat

A tartós fogyasztási cikkek árát érintheti a forint árfolyamának zuhanása, de a drágulás majd csak 2-3 hónap múlva jelentkezhet a boltokban. Közben az euró árfolyam 333 forint körül stabilizálódott a keddi történelmi mélypont után. A szakértő szerint a 340-es lélektani határ lehet az a pont, amikor a jegybank beavatkozik.

Gyenge forint: Ha 340 lesz az euró, a jegybank is beavatkozhat
Képünk illusztráció

334 forintért lehetett eurót venni szerda délelőtt egy váci utcai váltóban. Ez történelmi mélypontot jelent: a magyar deviza árfolyama kedden délután süllyedt a 334-es szint alá.

Mélyponton a forint: 3 hónap múlva jöhet drágulás a boltokban

 

Ez nem csak azokat érinti negatívan, akik az Európai Unióban kereskednek, hiszen előbb-utóbb drágább lesz minden olyan termék, amely külföldről érkezik.

„Hogyne érintene, hát mindenkit érint, tulajdonképpen értéktelenebb a forintunk” - nyilatkozta az ATV Híradójának Olasz Gyuláné.

Mások szerint nincs ok a pánikra, mert a forint előbb-utóbb megerősödik.

„Ezt a válsághelyzetet ki kell küszöbölni. Tehát úgy kell gazdálkodni, saját tőkénkkel is, hogy most keveset vásárolunk, mert drága. Ha majd lejjebb megy, akkor megint költekezünk” - magyarázta Búza László.

A Magyar Nemzeti Bank grafikonján jól látszik, hogy a forint tavaly tavasz óta gyengülő tendenciát mutat az euróval szemben. 2018 márciusában 308 forintot kellett adni egy euróért.

A Híradónknak nyilatkozó pénzügyi elemző szerint a forintgyengülésnek egyrészt az az oka, hogy a nemzetközi befektetők elkezdték a kockázatmentesebb piacokat keresni. Az sem a forintot erősíti, hogy a magyar jegybank egyáltalán nem tervezi az alapkamat emelését.

„A magyarországi árakba azt gondoljuk, hogy valamikor év vége felé gyűrűzhet be ez a hatás, hiszen a tavalyi példából kiindulva nagyjából 2-3 hónap az átfutási idő. Azt látjuk, hogy tartósabb a forintgyengülés, vagyis most nem készülhetünk arra, hogy ez egy átmeneti megugrás lesz az inflációban” - vélekedett Beke Károly, a portfolio.hu elemzője.

Saját érdekében gyengíti a forintot a kormány – ezt állítja az MSZP. Szakács László szerint szándékosan értéktelenítik a forintot, ami elsősorban a családoknak rossz.

„A kormány most 2 milliárd eurós átutalást kapott az Európai Uniótól, amit ő 311 forinton tervezett meg, de 334 forinton kaszíroz be. Ezen a kormány benyel 50-60 milliárd forintot” - mondta Szakács László.

A Pénzügyminisztérium megkeresésunkre azt írta: Magyarországon a devizahitelek forintosításra kerültek, a magyar családokat érintő árfolyamkockázat pedig megszűnt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink