Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-18 16:26:00

Fürjes: nincs napirenden jelenleg egy későbbi olimpia

A hétvégén zárult a World Urban Games, amelynek Budapest adott otthont. A fesztiváljelleggel egybekötött sporteseményre 50 ezren voltak kíváncsiak, a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa szerint a cél az volt, hogy közel hozzák az emberekhez a sportot. Kérdésre válaszolva azonban azt is elárulta Fürjes Balázs, hogy jelenleg nem gondolkodnak egy későbbi olimpia megrendezésében.

Fürjes: nincs napirenden jelenleg egy későbbi olimpia

Jól szerepeltek a magyar versenyzők a múlt héten megrendezett World Urban Games-en, vagyis az újgenerációs olimpiai sportágak világjátékán. Az esemény olyannyira jól sikerült, hogy a nemzetközi sportszövetségek tanácsa felkérte Budapestet: 2021-ben is legyen a játékok házigazdája.

Ezzel kapcsolatban az esemény szervezőbizottságának elnöke és egyben a kiemelt budapesti nemzetközi sportesemények kormánybiztosa volt az ATV Start című műsor vendége, aki elmondta, hogy a következő olimpiák szervezőbizottságainak megfigyelői is jelen voltak, de a média is élő, egyenes adásban adta az eseményt.

A műsor vendége volt az egyik érintett sportoló, Szepesi Tibor is, aki elmondta, hogy rendszeresen versenyzik európai, illetve világkupa versenyeken, de hatalmas érzés volt számára hazai közönség előtt versenyezni.

„Világpremier és sportforradalom zajlott Budapesten a hétvégén” – ezzel folytatta Fürjes Balázs kormánybiztos, merthogy Budapest Tokióval, Los Angelesszel és Barcelonával szemben nyerte el a rendezési jogot.

Emellett úgy gondolja, hogy ez új irány: behozni a sportot a városba, szabaddá tenni a belépést és kombinálni egy zenei-kultúrális fesztivállal. Fürjes azt is elmondta, hogy nagyjából 50 ezren látogattak ki az eseményre.

Szepesi Tibor elmondta, hogy jelenleg még lépéshátrányban van a hazai BMX sportág, mert nincsenek meg a megfelelő komplexumok, de utánpótlásban már kezdünk felzárkózni a nemzetközi szinthez.

A BMX-en kívül egyébként különféle utcai sportok is voltak még a World Urban Games-en, mint a breaktánc, a parkour, a 3X3 kosárlabda, a frizbi, a görkorcsolya és a gördeszkázás. A magyar sportoló közben hozzátette: egy éve kezdte el komolyabban a külföldi versenyzést, a célja pedig az, hogy kijusson a 2024-es olimpiára.

A kérdésre, hogy ezek a sportesemények részét képezik-e egy esetleges későbbi olimpiára való felkészülésnek, a kormánybiztos azt felelte, hogy az olimpia nincs most napirenden.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink