Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-16 07:07:00

Meghallgatás Brüsszelben: Varga Judit egy Orbán-idézettel megy a "csatába"

Ma először lesz meghallgatás a Magyarország elleni uniós “atom”, a 7-es cikkelyes eljárás ügyében: Varga Judit miniszternek kell megvédenie a magyar jogállamiságot Brüsszelben - például Timmermansszal szemben.

Meghallgatás Brüsszelben: Varga Judit egy Orbán-idézettel megy a "csatába"

Először kerül ma sor meghallgatásra az uniós “atom”, a félelmetes 7-es cikkelyes eljárás ügyében: Brüsszelben ma a magyarországi jogállamiság lesz az asztalon az uniós tagállamok miniszteri EU-s Tanácsában.

„Európai vagyok, mert magyar vagyok. Ha nem lennék magyar, akkor európai sem tudnék lenni” – Varga Judit ezzel az Orbán Viktor-idézettel készül a meghallgatására. (A miniszterelnök ezt a pénteki rádióinterjújában mondta.)

Az atv.hu először szeptember elején írt arról, hogy Varga Judit EU-ügyekért felelős igazságügyminiszter Frans Timmermansszal tárgyalt Brüsszelben, és már szeptember közepén elkezdődhetnek a meghallgatások a 7-es cikkelyes eljárások ügyében, melyet a finn soros EU-elnökség juliusról szeptemberre halasztott.

A magyar kormány részéről - mivel a meghallgatások alapja a magyar jogállamiságról a Sargentini-jelentés 12 pontja - egyrészt a brüsszeli “bevándorláspárti erők bosszújáról” beszélnek, másrészt arról, hogy Magyarországot nem lehet “bokszzsáknak” nézni. Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta kérdésünkre korábban, hogy nem hagynak majd szó nélkül egyetlen Magyarországot sértő kijelentést sem a meghallgatáson.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a finn elnökség, az európai eljárási szabályokra és intézményközi viszonyokra fittyet hányva az Európai Parlament képviselőit be kívánja vonni abba a vitába, ami az EU általános ügyek tanácsa ülésén zajlik” - a külgazdasági és külügyminiszter “egészen példátlannak” nevezte ezt. Mint Szijjártó Péter mondta, azt látják, hogy az ülés előkészítése során a finn elnökség minden vonatkozó eljárási szabályt felrúgott. “Mi természetesen eddig is a tényeken alapuló párbeszéd hívei voltunk, nyilván szívesen válaszolni fogunk mindenkinek, akik a tények alapján kívánnak velünk vitába szállni. De a Magyarországnak járó tiszteletet meg fogjuk követelni”. Szijjártó Péter azt mondta: “az azért mégsem megy, hogy egyesek Magyarországot egyfajta bokszzsáknak nézzék!”

Varga Judit korábban több megbeszélésén is a kettős mérce ellen emelte fel a szavát, a Sargentini-jelentést jogi fércműnek nevezte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy annak több pontjában már korábban lezárultak az uniós eljárások.

Ma a tanácskozáson Tytti Tuppurainen EU-ügyi miniszter beszámol majd az eljárást kezdeményező Európai Parlamenttel folytatott konzultációiról.

Egy órája lesz Varga Juditnak

Varga Juditnak közel egy órája lesz arra, hogy kifejtse a magyar kormány álláspontját. Aztán jönnek a kérdések: a tagállamok képviselőinek a kérdéseire Varga Judit válaszolhat. A meghallgatás mai szakasza a Juncker-féle Európai Bizottság még a jogállamisági fronton illetékes alelnökének, Frans Timmermansnak a felszólalásával zárul.

Timmermans zárszava

A szociáldemokrata Frans Timmermanst a magyar kormány ideológiai “harcosnak” tekinti. Másrészt, azért is beszélnek egyfajta “bosszúról”, mert Timmermanst mint a szociáldemokraták csúcsjelöltjét “ütötte el” a nyáron a Macron-Orbán “tengely” a V4-ekkel és olaszokkal szövetségben a bizottsági elnöki jelöléstől, kiharcolva az Európai Tanácsban, hogy a német CDU-s Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság új elnöke.

Ajánlom

További belföldi híreink