Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-19 13:56:00

Lakható új bolygó? Azért még senki ne pakoljon össze

Van légköre az újonnan felfedezett bolygónak és annak jelentős összetevője víz. Ugyanakkor senki ne pakoljon még össze, hogy átköltözik – nagyjából így lehetne összefoglalni azt, amit a csillagász mondott az új exobolygóról. Kiss László a Spirit Showban azt is elmondta, hogy a K2-18b jelű planétán az emberi súly is megtöbbszöröződne.

Pár napja robbant a hír, hogy először talált vizet egy csillagászcsoport egy távoli csillag potenciálisan lakható övezetében keringő bolygó légkörében. A felfedezés alapján a K2-18b jelű planéta a Földön kívüli élet utáni kutatás célpontja lehet. Ezzel kapcsolatban a csillagász azt mondta a FM 87,6 Spirit Showjában, hogy az érdekesség, hogy ez az első olyan égitest az eddigi nagyjából négyezer exobolygó közül, amely más csillag körül kering, amelynek távolsága nagyjából 124 fényév. Ez megfelelő távolságra kering a központi csillagától, hogy jó légkör esetén folyékony víz legyen a felszínén. A csillagászok erre azt mondják, hogy a lakhatósági zónában kering a csillaga körül. Az újdonság az – tette hozzá –, hogy most a mérések alapján kiderült: van légköre a bolygónak és annak jelentős összetevője a víz. A csillagász hozzátette: fontos előrelépés ez, hogy a lakhatósági zónában keringő bolygók lakhatóak is lehessenek, de nem földszerű az égitest, mert tömege nyolcszorosa, átmérője két és félszerese a Földnek.

Kiss László szerint a bolygó túl nehéz, ahol az emberi tömegünk is többszörösére nőhetne, az ugyanakkor érdekes, hogy a víz fontos összetevő a bolygó légkörében. Rengeteg kérdés sorjázhat, de a harmincas évek elejére nagyjából letisztázódhat szerinte, hogy van-e élet máshol. Hogy értelmes élet is van-e, arra úgy véli, több évtized után térhetnénk vissza. A csillagász kiemelte, az összes eddig ismert exobolygó a napunknak a kozmikus szomszédságában található, mert ha valami száz fényévre van, akkor az olyan – a nagy rendszerek szintjén – mintha a szomszéd szobába mennénk át. A kérdésre, hogy kijuthatunk-e a saját naprendszerünkből, azt felelte, egy eszköz már eljutott egy fénynap távolságra, ahonnan a rádióhullámok egy nap alatt érnek ide, de hogy kijutunk-e valaha, azt nem lehet tudni.

Mint mondta, a K2-18b jelű bolygóról a mi életünkben sem fogunk jeleket látni, ahhoz ugyanis olyan fundamentális áttörés kellene, ami a vad sci-fik világában is alig található. A csillagász szerint mértéktartóan kell kezelni a témát abból a szempontból, hogy a későbbi felfedezések se veszíthessék el jelentőségüket, mondván, hogy megint egy újabb hír érkezett a világűrből.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink