Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-09 05:10:00

Tenkes Kapitánya, Surdilovics, Han Solo – az Újságmúzeum-sztori

Sal Endre, az Újságmúzeum Facebook-oldalának tulajdonosa, szerkesztője vasárnap és ünnepnapokon is megjelentet cikkeket. Csak akkor pihent, mikor könyvét írta.

Sal Endrének csak azután kezdődik a munka, hogy ágyba dugta kisfiát, Martint. Ahogy elcsendesedik a péceli ház, ő kimegy a saját konyhájába, és nekiáll dolgozni. Merthogy a konyhaasztalukon születnek nap, mint nap az Újságmúzeum nevű oldal cikkei. Azok, amelyek közül nem egy már meghaladta az egymilliós olvasottságot. Itt jól megfér egymás mellett a Tenkes Kapitánya, és Borivoje Surdilovics, ahogyan Han Solo és Márkus László is.

A Heti Napló stábja akkor járt Endrééknél, mikor hívást várt a hetvenes-nyolcvanas évek legismertebb gyermekszínészétől, Kovács Krisztiántól. Ami azért nagy szó, mert Kovács Krisztián csak elvétve ad interjút. Most viszont még olyan képeket is csatolt az Újságmúzeum cikkéhez, amelyeket annak idején a forgatásokon készítettek. Sőt, még az emlékkönyvéből is másolt be oldalakat.

Az is kiderül, hogy Krisztián ma már tényleg Kovács Krisztián, aki túl van a Boncás, meg a Hahó Öcsis korszakon, és nem is nagyon szereti azt feleleveníteni. Krisztián valószínűleg belefáradt a sajtóba, és abba hogy mindenki Kovács Krisztiánt, a gyerekszínészt látta benne, és nem Kovács Krisztiánt, az embert.

Az Újságmúzeumban több ezer cikk jelent meg eddig. Endre vasárnap, és ünnepnapokon is felrak valamit az oldalára. Csak abban a pár hétben pihent, amíg hamarosan megjelenő könyvét írta. Endre felesége, Zsófi nem is tagadja, hogy volt már olyan, amikor a férje majdnem az idegeire ment az Facebook-oldalával együtt. „A legnagyobb meglepetés az volt, amikor a házassági évfordulónkon, Ráckevén, azt mondta, hogy nézzük már meg, hogy hány követőm van. És mondtam, hogy ebben az ihletett pillanatban is erre fókuszál? Erre azt válaszolta, hogy azért csak nyissam meg. Megnyitottam, és egy külön nekem szóló üzenet volt, egy újságmúzeum bejegyzés, ami rólunk szólt. És az a kedvencem, mondhatjuk” – mesélte Zsófi.

Segítségből barátság

Zemlényi Zoltánt, vagy ha úgy jobban ismerik Hoppárézimit, avagy ZZ-t az újságmúzeum révén ismerte meg Endre.

„Tavaly láttam a Facebookon, hogy a Deák téren árulja a könyveit, és hát nem nagyon adott el belőle, csak egy-két darabot naponta, és azt mondtam, hogy ez nem igazság. Írtam egy cikket, hogy emberek fogjunk össze Zemlényi Zoliért, és vegyünk egy könyvet tőle. 860 ezren olvasták el a cikket, és sokan mentek ezután Zolihoz könyvet vásárolni, ez egy ilyen nagy karácsonyi összefogás volt, és nagyon jó érzéssel töltött el” – mesélte a barátság kezdetét Endre.

ZZ tizenöt éves koráig úgy élt, ahogyan sok más fiatal. Sportolt, zenélni akart, és persze csajozni. Azután 1985-ben elütötte egy Trabant. Hat métert repült, majd fejjel a betonba csapódott. Jött az agyműtét, a harminc napos kóma, majd a máig tartó regeneráció. Újra kellett tanulnia beszélni, járni, és egyáltalán élni.

Hoppárézimi címmel írta meg saját szenvedését, és gyógyulását. Máig elképesztő, hogy az alig 15 éves, majdnem mozgásképtelen, beszélni sem tudó fiú, mennyire tisztán gondolkodott. Van, amikor csak szikáran összefoglalja a tényeket: 1 hónapig eszmélet nélkül voltam, de éltem. Az első emlékem, amikor levették a gipszet a lábamról.

A könyv elképesztően sikeres lett, már az első kiadásból elfogyott 70 ezer. Később pedig filmet és színdarabot is készítettek belőle. ZZ nagy sztár lett. Máig őrzi azokat a cikkeket, amiket róla írtak. De igazán azért boldog, mert imádja a gyerekeit.

ZZ eddig öt könyvet írt. Azt mondja, hogy mindegyiket szereti, de a kedvence a második, a Kitiltottak. A legújabb pedig a Tenzi Naplója.

Folytatás

A vasárnapi Heti Naplóban bemutattuk azt is, hogy a kameráink előtt találkozott Őze Lajos fiával, Őze Áronnal. Cikket akar írni ugyanis Őze, és Latinovits kapcsolatáról. Őze Áron teljesen őszintén felelt minden kérdésére.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink