Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-09 12:12:00

Fürjes: Világszínvonalú, design egyetem lett a MOME

Teljesen megújult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, miután elkészült az új campusa. Fürjes Balázs államtitkár szerint a kormány modern egyetemet biztosított, míg Makány Márta divattervező szívesen lenne újra diák a campus adta inspiráció közeg miatt. A fejlesztések olyannyira fontosak lettek, hogy még kollégium sem épült a vidékieknek, mert az egyetem vezetése inkább az oktatási és innovációs központoknak szánt teret- hangzott el az ATV Startban.

Pénteken adták át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusát, amelynek fejlesztéséről még 2014-ben döntött a kormány. A campusfejlesztés részeként kétszer több oktatási műhely és tízszer több kutatói és innovációs tér jött létre. A beruházás csaknem 21 és fél milliárd forintba került. Az átadón azt is hangsúlyozták, hogy ez száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig.

Ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs államtitkár és Makány Márta divattervező voltak az ATV Start című műsor vendégei. Fürjes Balázs azt mondta, hogy világszínvonalú design egyetem jött létre, és mint mondta, hisznek az X-, Y- és Z-generáció tehetségében, a kormány pedig egy, a hagyományokra épülő XXI. századi modern design egyetemet biztosított. Emellett – tette hozzá az államtitkár – ez egy zöld fejlesztés, hiszen egy közparkot is létrehoztak.

Makány Márta elmondta, korábban ő is a MOME hallgatója volt, és emlékszik arra, hogy órákat töltöttek azzal, hogy napközben egyik épületből a másikba eljussanak. Ehhez képest most ez egy „csodálatos” épület, ahol eszébe jutott az is, hogy szeretne újra diák lenni. A divattervező szerint nagyobb tere van a diákoknak is, és olyan az új campus, ahová büszkén lehet bemenni.

Fürjes kiemelte, hogy kutatói és innovációs tér is létrejött, ahol világszintű technikák vannak, hiszen a képzés kötött a technológiához. A kutatás-fejlesztésben érdekelt világcégek számára ez óriás lehetőség, majd emlékeztetett: ma a MOME olyan világcégekkel dolgozik együtt, mint a Mercedes, a GE vagy az Electrolux. A fiatalok ezeknek a cégeknek a termékfejlesztéseit végzik, ez bevételt jelent a MOME-nak és lehetőséget a fiataloknak.

Kérdésre válaszolva az államtitkár megerősítette, hogy a régi egyetemen még volt kollégium, az új esetében viszont már nincs. Fürjes az egyetem vezetésére hivatkozott, akik szerint sokkal nagyobb szükség van a más típusú terekre, a kormány pedig ezt elfogadta. Az egyetem vezetése azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy „egyrészt albérletekben, másrészt más kollégiumokban az a számú hallgató, aki vidékről jön, megtalálja a helyét, és fontosabb az egyetem összes szempontját értékelve, hogy inkább új oktatási terek, kutatási és innovációs központok, műhelyek” jöjjenek létre, hiszen „inkább ezeknek kell a hely”.

Makány Márta szerint, amikor ő kezdte a szakmát, akkor az még nem volt különleges és menő dolog, ma már viszont „borzasztóan örül egy szülő”, ha a gyermeke azzal áll elő, hogy iparművész szeretne lenni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink