Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-09-02 05:10:00

Megkezdődött az új tanév: "Vannak olyan iskolák, ahol teljes tanári kart keresnek"

Megkezdődött az új tanév. Az általános iskolát csaknem 730 ezer, míg a középiskolát csaknem fél millió diák kezdi meg. A kormány szerint minden eddiginél több forrást költenek az oktatásra, az ellenzék szerint azonban akkora a pedagógushiány, hogy az már veszélyezteti az oktatási rendszert.

Ma becsengetnek az intézményekben, megkezdődik a 2019/2020-as tanév. Sok helyen már vasárnap megtartották a tanévnyitót.

Nemcsak az általános iskolákban, hanem a gimnáziumokban is megkezdődik a tanítás. Palkovics László miniszter egy évnyitón azt mondta: a szakképzésé a jövő.

„Sikerült elérnünk, hogy tíz év után először tavaly ősszel 8 és fél százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban. Ami a szakképzés társadalmi elismertségének a növekedését jelenti” – fogalmazott az innovációs és technológiáért felelős miniszter.

A Demokratikus Koalíció szerint azonban az oktatás központosított modellje megbukott.
Arató Gergely úgy véli: az oktatási rendszer működését alapvetően veszélyezteti, az egyre nyomasztóbb pedagógushiány.

„Vannak olyan iskolák, ahol teljes tanári kart keresnek. Lényegében teljes tantestületet. 8-9 szakos pedagógust keresnek egy iskolában. Van olyan iskola, ahol bármilyen szakos tanárt keresnek, mert ennyire nincsen megfelelő szakos ellátás” – mondta Híradónknak a DK frakcióvezető-helyettese.

Kásler Miklós miniszter azonban a nemzeti tanévnyitón úgy fogalmazott: a kormány feladata és célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a szorgalmasan tanuló diákokat és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat. „A pedagógusbérek átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben. Már tízezren szerezték meg a mesterpedagógusi fokozatot, ami akár 70 ezer forintos fizetésemeléssel is járhat” – részletezte az EMMI minisztere.

A PDSZ molinókkal érkezett a nemzeti tanévnyitóra, a sajtótájékoztatójukat azonban nem tudták megtartani, mert egy biztonsági őr átküldte őket az utca túloldalára. A szakszervezet önálló oktatási minisztériumot, a bérek rendezését és a sztrájkjogtiprás leállítását követelte a minisztertől.

Tüntetés

Szombaton középiskolások tüntettek a köznevelési törvény módosítása ellen. A demonstráción bejelentették: országos diáksztrájkot hirdetnek.

A rendezvényen a TASZ bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a köznevelési törvény módosítása miatt, mert a szervezet szerint azzal súlyosan korlátozzák a tanulók jogait.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink