Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-29 20:28:00

A magyar lakosság háromnegyede jóban van a szomszédjával

A magyarok közel háromnegyede jó kapcsolatot ápol a szomszédaival, akik nem baj, ha kedvesek, segítőkészek és persze csendesek. Ez derül ki egy felmérésből. A Miutcánk nevű applikáció azokat hozná össze, akik szívesen segítenek egymásnak, legyen az egy szerszám, egy jótanács, vagy éppen egy szívesség.

Pár évtizede magától értetődő volt, hogy ha valakinek szüksége volt valamire, akkor a szomszédaihoz fordult. Mára ez azonban megváltozott.  Ebben segítene a "Mi utcánk" nevű applikáció, ami az egy környéken élőknek ad segítséget, kihez forduljanak, ha bármire szükségük van.

Az applikációt természetesen komoly előkészületek  és kutatómunka előzte meg - alaposan kikérdezték például az embereket, szerintük milyen is a jó és a rossz szomszéd?

"Nálunk a hatszáz valahány válaszból az derült ki, hogy a barátságos a legfontosabb, körülbelül 70 százaléknak ez a legfontosabb, de aztán inkább a negatív oldalon láttuk, hogy a zajos az mindenképp ott van, a megbízhatatlan, az aki koszos" - nyilatkozta az ATV Híradójának a Miutcánk társalapítója, Horváth Gáspár.

A barátságosság mellett a megbízhatóság és a csendesség vezetik a jó szomszédok tulajdonságait tartalmazó listát. Az applikációnak jelenleg 48 ezer felhasználója van - ennyien készek arra, hogy segítsenek egymásnak, ha szükség van rá, eszközzel, vagy éppen tanáccsal.

 

"A leggyakoribb, az, amikor kölcsönkérsz valamilyen használati tárgyat. Szög, kalapács, létra, vagy só. A második, ami nagyon érdekes, és ez most egy tényleges probléma: szakember" 

- mondta Cseh Norbert a Miutcánk ügyvezetője.

Ami viszont a felmérés szerint gyenge pontunk, hogy az új lakók alig mutatkoznak be a régieknek. Jó hír viszont, hogy összességében a magyar lakosság közel háromnegyede úgy érzi: jó kapcsolatban van a szomszédjával.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink