Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-29 19:47:00

Mélyponton a forint: meglepetés érheti azt, aki most utazik külföldre

Ma délután már 331 forint 90 fillérbe is került egy euró. Tavaszhoz képest csaknem 20 forinttal gyengült a forint, de a mélypontnak számító tavaly júliusi értékhez képest is már több mint egy forinttal drágább az euró. A gyenge forinttal különösen a budapesti turisták járnak jól, aki viszont most utazik külföldre, biztosan rosszul jár.

Mélyponton a forint: meglepetés érheti azt, aki most utazik külföldre

329 forintot kapott egy euróért budapesti hoteljében egy olasz család. A belvárosi pénzváltókban is jól járnak a turisták. A brit fiataloknak például szinte minden olcsóbb, azt mondják, Londonhoz képest nagyjából minden fele annyiba kerül.

 

 

A pénzváltók is megérzik az árfolyam gyengülést, bár ez számukra inkább kedvező. Egy belvárosi váltóban csütörtök kora délután 330 forint 80 fillérért váltották az eurót.

A piaci hangulat azért még nem pánikszerű, de van, aki úgy gondolja, hogy ettől még akár följebb is mehet az árfolyam. Aki most megy majd külföldre azt is érheti meglepetés, foglalt utazásnál ugyanis az irodának van lehetősége emelni, bár ez már az utószezonban nem gyakorlat.

Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró szerint 


ha valaki korábban már utazási irodánál fizetett be pénzt, az utazási irodáknak van lehetőségük 8 százalékot nem meghaladó mértékben emelni az árakat, de ezt csak legalább 20 nappal a tervezett utazási dátum előtt tehetik meg.

A múlt hét óta a forint tovább gyengült, kora délután 1 euró már több mint 330 forintba került, később pedig átlépte a tavaly nyári történelmi mélypontot is. A tavaly júliusi 330 forint 80 filléres árfolyamcsúcs is megdőlt, az euró 331 forint fölé drágult. Elemzők szerint a gyengülés folytatódhat, néhány hét múlva akár 340 forintos euróárfolyam is lehetséges.

A szakértő szerint a forintgyengülés hátterében a jegybanki politika mellett a nemzetközi gazdaság lassulása is állhat, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség is negatívan hat a forintra. A Magyar Nemzeti Bank nem kommentálja a forint mozgását, a Reuters hírügynökségnek azt válaszolták: nincs árfolyamcéljuk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink