Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-23 05:10:00

Jön a fogorvosok sztrájkja: csak az induljon a rendelőbe, akinek halaszthatatlan

Sztrájkba lépnek az alapellátásban dolgozó fogorvosok. Szeptember első két hetében csak az induljon a rendelőkbe, aki halaszthatatlan beavatkozást szeretne elvégeztetni. Az állami egészségügy keretein belül ugyanis csak a sürgősségi eseteket látják el a munkabeszüntetés ideje alatt.

 

Gézlapot, tűt és fecskendőt vásárol egy foghúzáshoz dr. Nagy Ákos, fogorvos. 584 forintot fizet az eszközökért, amelyek egy foghúzás nélkülözhetetlen alapkellékei. A társadalombiztosító azonban csak 300 forintot térít neki egy ilyen beavatkozásért. Vagyis egy foghúzás kellékei legalább kétszer annyiba kerülnek, mint amennyit a TB fizet érte.

Régóta mondják a fogorvosok, hogy gond van a finanszírozással. Akkora a baj, hogy hónap végén sokszor már lidocainra sem futja. Van olyan orvos, aki a magánpraxisából finanszírozza a TB-s betegek ellátását.

„A helyzet kezd már nagyon tarthatatlanná válni. Ezért szeptember első két hetében egy figyelemfelhívó tiltakozó akciót tervezünk. Gyakorlatilag lassan a fogorvosok 50%-a már jelezte, hogy részt vesz benne”- közölte Dr. Nagy Ákos Híradónkkal.

Azok, akik nem magánorvoshoz járnak, könnyen ellátás nélkül maradhatnak, ha összeomlik a rendszer.

A körzeti fogorvosok 2-300 ezer forintos alapfinanszírozást kapnak havonta a TB-től, illetve az ellátott betegek számától függően további havi 5-700 ezer forintra jogosultak az államtól.

A vállalkozóként dolgozó fogorvosoknak ebből kell fizetniük az összes felmerülő költséget. A saját, illetve az asszisztens bérét, a rendelő bérletét és rezsijét, valamint az ellátáshoz szükséges gyógyszereket is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink