Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-22 06:36:00

Még hetekig szedheti áldozatait a parlagfű

Idén kitolódott a parlagfű szezon, és még hetekig szórhatja a pollent a gyomnövény – egyebek mellett erről beszélt az allergológus az ATV Start című műsorban. Nékám Kristóf ugyanakkor elmondta: a büntetés helyett rendszerszintű megoldásra volna szükség a parlagfűirtásban.

Akár ötmillió forintos bírságot is kaphat az a földtulajdonos, aki elmulasztja a parlagfű-irtást. Idén a gyomnövény terjedése a szokásosnál is intenzívebb, olyannyira, hogy a pollenkoncentráció a parlagfűvel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében helyenként extrém magas is lehet, vagyis a III. fokú riasztást is elérheti. Közben már 50-60 éves friss betegek is vannak, akiknek korábban nem volt panaszuk.

Ezzel kapcsolatban az allergológus elmondta, hogy szerinte „nem a büntetés oldja meg ezt a kérdést”, az országban ugyanis szinte már mindenhol van parlagfű. Ehelyett Nékám Kristóf szerint valamiféle „rendszert kellene felépíteni”, mert a büntetést - be kell fizetni, vagy sem - nem veszik annyira komolyan az emberek. A kérdésre, hogy komolyan vesszük-e itthon a nyomnövény által kiváltott allergiát, a szakember megerősítette, hogy megmaradt az a fajta érzés régebbről, hogy az allergia egy úri huncutság, ma pedig már néha „az egeket veri a parlagfűnek egy napra eső pollenszáma”.

A Dél-Alföldön a legnagyobb a pollenterhelés, Nékám Kristóf szerint ez azért lehetséges, mert ott van a legmelegebb, és ott többféle kultúra is megél, amelynek a meleg és száraz idő nem az ellensége, miközben a mezőgazdasági kultúrák érzékenyebbek.

Az allergológus maga is szenved a parlagfű negatív hatásaitól, ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy menjen el az orvoshoz, mert – hívta fel rá a figyelmet – elképesztő dolgokat lehet olvasni az interneten, hogy mivel is lehetne gyógyítani az allergiát. A szakember szerint az utóbbi években hosszabb lett a parlagfű szezon, ami ebben az évben egy kicsit kitolódott, és ha az időjárás nem változik, akkor még heteken át fogja szórni a pollent.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink