Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-16 06:10:00

Akár több száz káros anyag is szennyezheti otthonaink levegőjét

Meglepően hangozhat, de a belső légszennyezettség mértéke a külsőét is meghaladhatja – egyebek mellett erről volt szó csütörtök reggel az ATV Start című műsorban. Már a légfrissítő használata és az olajhevítés is megterhelheti a belső környezetet.

Akár több száz káros anyag is szennyezheti otthonaink levegőjét

A légszennyezésről legtöbbünknek a szmog jut az eszébe, pedig biztonságosnak hitt otthonunkban is több száz, egészségünkre káros anyag található, melyek koncentrációja akár sokszorosan meghaladhatja az ablakon kívüli mértéket. Az Adj teret a tiszta levegőnek országos kampány a benti légszennyezés veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Ezzel kapcsolatban Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport képviselője és Fejes Judit klímaszakértő volt az ATV Start című műsorának vendége. Előbbi elmondta, hogy a beltéri légszennyezettség akár a sokszorosa is lehet a kintinek néhány anyag esetében. Ennek oka, hogy egyes anyagok koncentrációja a kisebb, zártabb helyiségekben jobban meg tudnak emelkedni. Tarr Katalin szerint azért is fontos a téma, mert az emberek nagyobb része a mindennapjai akár 90%-át is beltéri helyen tölthetik el.

Fejes Judit, aki az egyik vezető klímagyártó képviseltében érkezett, elmondta:

fontosnak tartják a lakosság figyelmét felhívni a légszennyezettségre. 

Mint mondta, a mai modern klímaberendezésekkel ezek az anyagok már kiszűrhetőek. Emellett arra is figyelni kell, hogy évente egyszer mindenkinek célszerű kitisztítani a berendezést, akinek van, a legújabb darabokban ugyanakkor – tette hozzá – már automatikus tisztítási funkció is van.

Emellett a sütés és főzés során is felszabadulhatnak ártalmas anyagok, főleg, ha valaki gáztűzhelyet használ Tarr szerint, mert a használata során nitrogén-dioxid keletkezik. Az olajhevítés során egyébként az olaj kis szemcsékként szabadul fel a levegőben és különféle kémiai folyamatok révén akár veszélyesebb anyagok is keletkezhetnek. A Levegő Munkacsoport tagja a szellőztetés fontosságára hívja fel a figyelmet, amivel a lehető legtöbbet tehetünk a tiszta levegőért. Szmogriadó esetén is meg lehet találni azokat a az órákat, amikor lehet szellőztetni, és a szobanövények is segítenek a levegő megtisztításában.

Fejes Judit közben arra hívja fel a leendő vásárlók figyelmét, hogy szakember segítségével válasszák ki a klímaberendezést. A választás persze attól is függ, hogy kinek mi a fontos, a mai klímák ugyanis hűteni, fűteni is tudnak. Sőt, a legújabb technológiával – tette hozzá – megszűrik a károsanyagokat, semlegesítik a szagokat és vízmolekulákat bocsátanak a levegőbe, amivel a hajat és bőrt is hidratálják.

Tarr Katalin szerint a belső légszennyezettség a bútoroktól, burkolatoktól is függ, illetve attól, hogy milyen vegyszereket használunk a lakásban. Mint mondta, felesleges légfrissítőt és különféle aeroszolokat használni, ezek ugyanis csak megterhelik a belső teret.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink