Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-10 11:27:00

Manfred Weber kimondta, Orbán és Macron fúrta meg

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje szerint a francia államfő és a magyar kormányfő „szövetségén” bukott meg az ő bizottsági elnöksége – írja az Azonnali.hu. A CSU politikusa úgy véli: Orbán és Macron ezzel nagy károkat okozott az európai demokrácia ügyének.

Manfred Weber kimondta, Orbán és Macron fúrta meg
Manfred Weber

Manfred Weber volt a német közszolgálati ZDF csütörtök esti showműsorában Markus Lanz vendége. A bajor politikus szokatlan őszinteséggel beszélt a bukásáról. Szerinte „Orbán és Macron szentségtelen szövetségén” bukott el a bizottsági elnöki pozíciója.

Weber szerint mind Macron, mind Orbán abban volt érdekelt, hogy ne az európai választópolgárok, hanem a kormányok akarata érvényesüljön. Weber elmondta: már a kampány során érezte, hogy Macron ellene van, és nem fogja őt támogatni. Orbán kapcsán pedig ő maga mondta ki: nem akar a Fidesz szavazataival a Bizottság elnöke lenni, amire logikus lépés volt, hogy a magyar kormányfő mindent meg is tett ellene.

Orbán azonban Weber szerint Macronnal közösen tudta csak elérni az akarát: azaz Weber elnökségének megakadályozását.

Weber Markus Lanznak nyilatkozva elismerte, „nagyon fájt” neki a bukás, ami szerinte „az európai demokráciának nagy károkat okozott”. Az Európai Néppárt újraválasztott frakcióvezetője szerint hiába volt az EP-választáson soha nem látott mértékben magas a részvételi arány, végül mégis a hátsó szobákban dőlt el, ki lehet az Bizottság elnöke. Weber attól tart: a mostani eljárás után nehéz lesz majd öt év múlva bárkit is meggyőzni, hogy ha elmegy szavazni, befolyásolni tudja az Európai Bizottság összetételét.

További részletek itt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink