Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-07 15:22:00

A Nyugati pályaudvar mellé, a jelenlegi rozsdaövezet helyére költözhet a Fővárosi Nagycirkusz a Városligetből

Azt, hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem tudni. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ megépüléséig a cirkusz a régi épületben marad, ezt azonban később minden bizonnyal elbontják majd. Magyarország ötször ekkora területen, mint ahol most állunk, kétszer ekkora méretben, mint ahol most vagyunk egy új, Nemzeti Cirkuszművészeti Központot épít.

A Nyugati pályaudvar mellé, a jelenlegi rozsdaövezet helyére költözhet a Fővárosi Nagycirkusz a Városligetből

A 130 éves intézmény új helyre költözik, közvetlenül a Nyugati pályaudvar mellé, az Eiffel tér – a vasúti pálya – a Ferdinánd híd és a Podmaniczky utca által határolt területre.

A helyszín a korábbi hírekből ismerős: 2006-ban kormányzati negyedet épített volna ide az akkori kabinet, ám a projektet 2008-ban leállították. Évekkel később Nyugati Grund néven rekreációs parkot álmodtak a rozsdaövezet helyére, ahol a jelenlegi tervek szerint az új cirkusz épülhet majd meg.

Azt, hogy a jelenleg itt látható romok mikor adják át pontosan a helyüket az artistáknak és a bohócoknak, jelen pillanatban senki nem tudja. Ahogy azt sem, hogy a beruházás pontosan mennyibe fog majd kerülni.

A minisztérium ugyanis az ATV Híradó kérdéseire mindössze annyit közölt: „Ésszerű, hogy a megújuló magyar cirkuszművészet a főváros központi helyszínén, jól megközelíthető helyen legyen, és új épülete Budapest egyik építészeti különlegessége, új szimbóluma lehessen.”

Az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje is úgy látja, hogy a Nyugati pályaudvar melletti területet rehabilitálni kell, a cirkusznak pedig új helyszínt kell keresni - ám Karácsony Gergely szerint máshol.

„Ezen a környéken, ezen a helyszínen szerintem a zöldfelületet kéne bővíteni tekintettel arra, hogy ez a városrész gyakorlatilag megfullad a zöldfelület hiányában. Egy újabb intézmény, ami újabb gépkocsiforgalmat eredményez, újabb zajterhelést jelent a helyben lakók számára, szerintem nem ideális ez a helyszín” – mondta Karácsony

A Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi otthona a tervek szerint zavartalanul működik az új központ elkészültééig, ez után viszont várhatóan elbontják majd a régi épületet.

Költözik a Fővárosi Nagycirkusz

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink