Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-06 05:10:00

Piaci oka is lehet a gyógyszerhiánynak

Megváltozott a szabályozás, hogy mit kell feltüntetni a gyógyszeres dobozon, ezért újra kell terveztetni a csomagolást. Ha megcsúszik a gyártás, az gyógyszerhiányt okozhat.

Piaci oka is lehet a gyógyszerhiánynak

 Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ez a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka. A felelős minisztérium szerint ez nem jelent gondot a betegellátásban. Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója elmondta az ATV Start című műsorában, hogy pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy mekkora problémát jelent, folytatta, például hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről - sorolta.
 
Említette, hogy az utóbbi időben a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint, azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.
 
Arról is beszélt, hogy a külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással.
 

Marjai Tamás arról is szólt, hogy változott a szabályozás, hogy mit kell feltüntetni a gyógyszeres dobozon, ezért újra kell terveztetni a csomagolást, és ha megcsúszik a gyártás, ez is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt.


 
A szakmai igazgató elmondta, hogy a hiánynak piaci oka is lehet, mert ha esetleg a magyar gyógyszerpiac nem elég nagy, akkor nem éri meg a gyártónak legyártani a gyógyszert. Megjegyezte, hogy mindig is volt gyógyszerhiány, az ellátórendszerben mindig is megvolt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak beszerezhetőek, most annyiban más a helyzet, hogy nagyobb figyelmet kap, ha egy gyógyszer hiánycikk, és a gyógyszerhatóság jobban kommunikál, így jobban nyilvánosságra kerül.
 
Az igazgató szerint a fontos kérdés az, hogy ha nincs az a gyógyszer a gyógyszertárban, amit az orvos felírt a betegnek, akkor mit tudnak tenni annak érdekében, hogy mégis kapjon valamilyen ellátást a beteg.
 
Egy-egy hiányzó gyógyszer az adott betegnek mindig problémát okoz, ezért nem emelt ki külön egyfélét. A megoldást meg kell találni: vagy helyettesítő gyógyszerrel, vagy visszamegy a beteg az orvoshoz, és esetleg terápiaváltással is megoldható - részletezte. Ha ritka betegségről van szó, egyénileg próbálják beszerezni a hiányzó gyógyszert - közölte Marjai.
 
A kérdésre, hogy odafigyel-e valaki, hogy minden gyógyszernek legyen államilag támogatott, azonos hatóanyagú változata is, a szakmai igazgató közölte, hogy a támogatások mértékét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő határozza meg, a HMGYSZ feladata az, hogy beszerezzenek minden gyógyszert, amire a betegeknek szüksége van.

 


 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink