Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-05 12:33:00

Farkas Bertalan sosem felejti el, hogy megkérdőjelezték a repülését

A nyolcvanas években ünnepelt sztár volt, a rendszerváltással azonban fordult a világ, és még azt is megkérdőjelezte egy képviselő, hogy egyáltalán megjárta a világűrt – egyebek mellett erről mesélt az első magyar űrhajós a Heti Napló stábjának, akiknek 70. születésnapja alkalmából elevenítette fel régi emlékeit.

Farkas Bertalan sosem felejti el, hogy megkérdőjelezték a repülését

„Ha az ember azt mondja, hogy 70, akkor megbolondulunk, (…) de ha azt mondjuk, hogy 100 mínusz 30, akkor máris milyen fiatal az ember" – jegyezte meg viccesen az első magyar űrhajós, aki idén töltötte be a 70. életévét, ezzel együtt pedig közel 40 év telt el azóta, hogy egy egész hetet súlytalanságban tölthetett el a világűrben. A Heti Napló stábja ennek apropóján látogatta meg Farkas Bertalant, aki az irodájában fogadta a stábot, ahol az első pillanatban kiderült, hogy hiába telt el majd 40 év, ma is minden napja az 1980. május 26-tól június 3-áig tartó útról szól.

Farkas Bertalan egyébként nem tervezte, hogy űrhajós lesz, sőt még azt sem tervezte, hogy repülni fog valaha. Az egészet az iskolai padtársának köszönheti, aki elcsábította magával, mesélte a riportban.

Kollégistaként ugyanis elmentek Kecskemétre, de míg társát már az első nap letiltották, addig ő – aki nem akart „pilótáskodni" – fennmaradt. Később a Szovjetunióban a Csillagvárosban készítették fel az utazásra, ahova rajta kívül még három magyar társa is elutazott.

Az űrhajósnak – utólag visszanézve – nem csak a második magyar űrhajós kinevelése, de az űrkutatás megszerettetése is az életcélja lett. Majd elmesélte azt is: nem hiszi, hogy a mi gyerekeink már bármikor repülhetnek az űrbe, azt viszont igen, hogy nincs messze a Hold vagy a Mars meghódítása. Már csak azért sem tartja utópiának a Hold célbavételét, mert anno az is utópiának tűnt, hogy a világűrt meghódítják az emberek.

Farkas arról is mesélt, hogy miközben a nyolcvanas években ünnepelt sztár volt, ez a hangulat a rendszerváltás után megváltozott. Akkor ugyanis az volt a legfontosabb, hogy aki a Szovjetunióval valamilyen kapcsolatban volt, az az ember nem létezik. Amit pedig egész életében nem fog elfelejteni az az a pillanat, amikor megkérdőjelezték azt, hogy egyáltalán a világűrben járt – ráadásul nem is akárhol, a parlamentben. Az egyik képviselő úgy ment oda hozzá akkoriban, hogy most már elismerheti: nem is járt az űrben.

A Heti Napló stábja is készült az űrhajós születésnapjára, az akkori Nők Lapjával lepték meg Farkast, amely édesanyjáról is közöl egy riportot, amiből kiderül, hogy a mamát se a tudományos eredmények, se a kozmosz nem érdekli, csak az, hogy épségben visszakapja a kisfiát. Az első magyar űrpilóta megjegyezte közben azt is, hogy már vannak helyek az országban, ahol akármennyire is fura, Berci bácsinak szólítják.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink