Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-31 10:24:00

Katasztrófára figyelmeztet Kemény Dénes a vízilabdában

Most lett vége a vizes vb-nek, ahol még 13 játékos szerepelt egy csapatban, az olimpián azonban már csak 11-en lehetnek. Ha a szövetségi kapitányok két kapussal nevezik be a csapatukat, akkor mindössze 9 mezőnyjátékosra olvad a létszám, vagyis az eredményeket is jelentősen befolyásolhatja, ha nem a legjobb felállásban játszanak a csapatok.

Katasztrófára figyelmeztet Kemény Dénes a vízilabdában

Az olimpiai szabály egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a 11 játékos mellett még ketten ott lehetnek Tokióban, de nem lakhatnak az olimpiai faluban.

Kemény Dénestől, a FINA edzőbizottságának alelnökétől megtudtuk, hogy a szervezet folyamatosan tárgyalt a koreai Kvangdzsuban a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a cserék lakhassanak a faluban lehessen kapust cserélni.

A NOB azonban kevés rugalmasságot mutatott eddig. Pedig a FINA-nak van ereje, mert jelenleg 47 aranyat osztanak szét a vizes sportágakban, míg a nagy rivális atlétikában eggyel kevesebbet.
A helyzet úgy állt elő, hogy azt szerették volna elérni, a nőknél ne csak nyolc, hanem tíz csapat lehessen. Erre a NOB rábólintott, ennek az volt az ára, hogy 11 fős csapatok lettek.

Vagyis a vízilabda 22 játékos helyet összességében elveszített. Ha tizenkettőre vitték volna le a csapatok létszámát, akkor mindössze két hely veszett volna el. Ami 10 ezres sportolói létszámnál egyáltalán nem szembetűnő.

Kemény elmondta, hogy a játék felgyorsítása egyértelműen kedvező előrelépést hozott, a bírói felfogás megváltoztatása valamint, hogy több kiállítást ítélnek, és a létszám lecsökkentése, azonban összességében katasztrófát okozhat. Ezért vannak most tárgyalások.

További részletek itt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink