Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-27 10:15:00

Orbán: "az a jó, hogy ez a 30 év mögöttünk van és nem előttünk"

Folyamatosan frissülő hírek!

A szokásokhoz hűen a tusványosi szabadegyetemen szombaton tartja meg előadását Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, majd utána válaszolnak a közönség kérdéseire.

 • Összefoglaló videó

  július 27.szombat 11:40

 • Az utolsó kérdés

  július 27.szombat 11:35

  Az utolsó kérdés Orbán szerint, hogy álmodunk, vagy ébren vagyunk. Lehetséges-e az, hogy egy tízmilliós ország az EU-ban, a liberális korszellem idején kimásszon az adóssághegyekből, helyreállítsa szuverenitását, gyorsabban fejlődjön, mint a liberális demokráciák, sikeresen elutasítsa a migrációt, védelem alá helyezze a családokat, megvédje keresztény kultúráját, nemzetegységesítést és nemzetépítést hirdessen, megteremtse a keresztény szabadság védelmét. Lehetséges, hogy mindezt sikerre vigye?

  "Szerintem nem álmodunk, szerintem ez igenis lehetséges, ahogy az elmúlt tíz évben is lehetséges volt". De csak akkor Orbán szerint, ha kiállunk amellett, ami gondolunk és akarunk és van bennünk vitézség, bátorság és összetartás, ahogy a Tusványos hívószava mondja: "egy a tábor". Erről fog szólni a következő 15 év és csak azzal bíztathatom Önöket: "hajrá Magyarország, hajrá magyarok"- zárja beszédét a miniszterelnök.

 • Két támadás

  július 27.szombat 11:32

  Meg kell védeni szerinte mindazt, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek. 

  Két támadás van ma: feladni Európa keresztény kultúráját. Ez belülről, a liberálisok részéről jön. A másik támadás külső, a migráció.

  Ha van még ebből a műsorból 15 év, azt azzal fogjuk eltölteni, hogy szemberforduljunk a liberális korszellemmel és liberális internacionalizmussal. Ez lesz a nemzedéki küldetésünk, de csak így tudjuk Magyarországot megvédeni. Ez egy igazságtalan küzdelem lesz, a pálya feléjük lejt, de a mi oldalunkon sok van abból, mit szépnek, szabadnak, igazságosnak lehet mondani és keresztény szabadságnak foglalhatjuk össze.

 • A keresztény szabadság

  július 27.szombat 11:27

  A kérdésre visszatérve Orbán azt mondja, azért gyűlölik őket a liberálisok, mert azt gondolják, most lép át az emberiség a keresztény korszakán, amihez egy új modellre van szükség, amit a liberális demokráciában találnak meg. A probléma az, hogy minden ilyen elmélet csak akkor erős és érvényes, hogyha kizárólagos. Az egyetemes akarat nem tűrhet el egy kicsi, hajthatatlan népet sem. Amikor ilyenbe ütközik, arra nem vitával, hanem gyűlölettel válaszol- magyarázza a kormányfő. Az ő programjuk csak akkor lehet igaz, ha minden nemzetre, minden férfi, minden nő számára igaz. Kis makacsság sem tűrhető el, mert ha van másik, ami bemutatja, hogy lehet másképp, akkor azzal hamissá válik az ő egyetemes tervük. Ez a magyarázata annak, hogy amikor "velünk szemben beszélnek, nem vitatkoznak, hanem epeömlésszerű gyűlöletbeszédet zúdítanak ránk".

  Pontosan milyen jövője lesz az illiberális demokráciának Európában? Erre senki nem tud válaszolni Orbán szerint, de az EP-választás megmutatta, hogy azok törtek előre leginkább, akik az EU politikai főáramának kereszttüzében álltak. Ez volt Lengyelországban, Ausztriában, Csehországban és Olaszországban is. 

  Orbán szerint ezért vállalható és értelmes döntés, hogy a liberalizmussal szemben az illiberalizmus antitézisét helyezik. Ennek fő tétele pedig szerinte a keresztény szabadság és annak védelme. 

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Roosevelt, Churchill és Schuman

  július 27.szombat 11:24

  Kell-e félni a szót kimondani?- tér vissza a Gyalog galopphoz Orbán. Hát, jó okunk van rá- mondja. De talán a gyávaság mégsem javasolható, és érdemes ilyenkor a régi nagyokat felidézni. A Roosevelt és Churchill-féle Atlanti Chartát idézi, ami tőről metszett illiberális demokrácia szerinte. Rögzítik benne, hogy minden népnek joga van hozzá, hogy maga döntsön saját sorsáról, megválassza kormányát, senki ne avatkozzon belügyeibe és maga védje határait.  

  Majd Robert Schumant idézi, aki szerint a demokrácia a kereszténységnek köszöni létét. 

 • "Miért gyűlölnek bennünket a liberálisok?"

  július 27.szombat 11:16

  Hogy elkeseredett vitában vagyunk, az természetes, de a gyűlölet nem az- mondja Orbán, aki szerint meg kell érteni, hogy ez miért van. Ebből lehet levezetni szerinte, hogy mit kell tenni, amikor védjük magunkat.

  Miért gyűlölnek bennünket a liberálisok? Erre próbál választ adni a kormányfő. Az egyik felfogás szerint legyenek egymástól elkülönült államok és alakítsanak ki olyan együttműködést, ami a legtöbb jóval, de a legkevesebb feladattal jár. A másik felfogás szerint kell egy hatalom, ami alatt egyesíteni lehet európai, vagy akár a világ népeinek sokaságát. Az egyik nemzeti, a másik birodalmi gondolkodásnak nevezhető. Hosszú időn keresztül az utóbbi a kommunisták gondolata volt, de elbukott. A meglévő helyre egy új politikai irányzat lépett be, a liberális európai politikai irányzat. Ma már mindenkinek liberálisnak kell lennie, nincs a demokráciának sajátos szocialista, vagy keresztény olvasata, ezt elérték szerinte az utóbbi évtizedekben a liberálisok. Ők úgy gondolják, van a kezükben egy tézisrendszer, ami üdvözülést, jólétet fog hozni mindenki számára és ez mondja meg, kinek mit kell gondolni, mi nem fér össze ezzel a tézisrendszerrel. A liberálisok szerint a világon mindenhol, de Európában különösen a lazán szerveződő üzleti kapcsolatok mintájára kell kialakítani a társadalmakat. Ha akarom, vállalom, ha nem, kilépek belőle. Innen érthető meg szerinte a migrációval kapcsolatos kérdés is és az is, miért Soros szervezetei szervezik azokat- magyarázza Orbán.

  Ennek megszületett az antitézise, amit Orbán illiberalizmusnak nevez. Az egyén szabadsága eszerint nem írhatja felül a közösség érdekeit. Az állam nem lehet közömbös a kultúrával, családdal szemben és azzal sem, milyen népség tartózkodik a határain belül. Ma illiberális az, aki védi a határait, nemzet kultúráját és elutasítja a külső beavatkozási és birodalomépítési kísérleteket.

 • Mi jött létre?

  július 27.szombat 11:15

  Nagy Lászlót idézi Orbán, aki azt mondta: "Magyarország ne legyen a nyugat feneke, de a kelet homloka sem". Rejtélyes mondat, nem tudjuk mit jelent pontosan, de mindenki érzi, hogy igaz- mondja Orbán, aki szerint létrejött egy illiberális állam, egy valódi államelméleti, politikaelméleti modell, egy sajátos, kereszténydemokrata állam. 

  fotó: mtiFotó: MTI

 • A liberális demokrácia elhagyta keresztény alapjait

  július 27.szombat 11:12

  A liberális demokrácia addig volt életképes, amíg keresztény alapjait el nem hagyta- vélekedik Orbán, de aztán elkezdte felszámolni azokat a kötelékeket, melyek az embert a valóságos élethez kötötték: megkérdőjelezte a nembeli identitást, fölöslegesnek minősítette a nemzethez való kötődést. 

 • Gyalog galopp

  július 27.szombat 11:10

  Orbán a Gyalog galoppból idéz, amikor az illiberalizmusról beszél. Azt a részét idézi a filmnek, amikor az óriásoknál nem szabad kimondani egy bűvös szót. Szerinte így reagál a nemzetközi közösség az illiberalizmusra. Tévtétel szerinte, hogy a demokrácia és a kereszténydemokrácia is szükségszerűen liberális lenne.

 • Egyén és egyén viszonya

  július 27.szombat 11:09

  Új alapokra helyeztük a gondolkodásunkat egyén és egyén viszonyában is- mondja Orbán. A liberális rendszerben az a szabály, hogy mindent szabad, ami a másik szabadságát nem sérti. Ezzel szemben, amit most próbálunk felépíteni, azt mondja, hogy "amit nem akarsz, hogy neked cselekedjenek, te se cselekedd a másikkal, sőt, amit te akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt tedd meg a másikkal". 

 • Mi nyertük az aranyat

  július 27.szombat 11:08

  Orbán a jelenlévő korcsolyázó olimpiai bajnokokat méltatja, majd hozzáteszi, nem azt mondjuk ilyenkor, hogy ők megnyerték az aranyat, hanem, hogy mi megnyertük. 

  fF

 • A közösség java

  július 27.szombat 11:05

  A liberális demokráciában nincs nemzet, vagy csak politikai nemzet van. Közösségi érdek sincs, mivel nincs nemzet. Ehhez képest az illiberális nézet azt mondja Orbán szerint, hogy a nemzet történetileg és kulturálisan is meghatározott közösség, amit védelmezni kell és a világban való helytállásra fel kell készíteni. A nemzeti rendszerben az az egyéni teljesítmény érdemel elsősorban elismerést, ami a közösséget is szolgálja- magyarázza a kormányfő. 

 • Illiberális fordulat

  július 27.szombat 11:03

  Arra kellett választ adni akkor, hogy elképzelhető-e a megoldása ezeknek a liberális demokrácia keretein belül. Erre azt a választ adták, hogy nem. Nincs jó válasz ezekre a kérdésekre ezeken a kereteken belül. Fenn kell tartani a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus jogi és politikai intézményrendszereket, de a közösség szerveződési módját radikálisan meg kell változtatni. Demokrácia igen, liberalizmus nem- így fogalmazták meg a fordulat lényegét.

  Az első rendszerváltás liberális volt, a második szerinte illiberális, vagy nemzeti. Új alapokra helyzték Orbán szerint ezzel a közösség és az egyén viszonyát. 

 • 2010-es örökség

  július 27.szombat 10:57

  Onnan lehet megérteni azt, ami Magyarországon történik, hogy mi volt az az örökség, amit 2010-ben kaptak Orbán szerint. Magyarország terheinek túlnyomó részét az aktív népesség kevesebb mint fele hordozta el. 3,6 millió ember dolgozott és ebből 1,8 millió fizetett adót. Ez az öngyilkosság hosszú és kényelmetlen formája. Ma 4,5 millióan dolgoznak és mindenki fizet adót- teszi hozzá. 

  Az eladósodás maga alá temette az egyéneket, családokat, vállalkozásokat és az államot is lassan 2010-ben. Ez volt a második örökség. Orbán hozzáteszi: azt is tapasztalták, hogy Magyarország kultúrális identitása folyamatosan hanyatlik, a nemzethez tartozás tudata eltűnik, a határon túl élőkön folyamatos asszimilációs nyomás van, a szuverenitás védelmét szolgáló rendszerek leépültek. Tellér Gyula akkortájt azt írta, hogy Magyarország anyagilag, szellemileg és biológiailag kiürülőfélben volt 2010-ben- idézi Orbán.

 • Liberalizmus

  július 27.szombat 10:56

  A világban liberális demokráciáknak kell működni, Európában különösen, ebből liberális internacionalizmust kell megépíteni, ebből liberális birodalomnak kell kikerekedni, az EU ennek a megtestesülése -ez a nemzetközi értelmezés Orbán szerint, amibe Magyarország nem fér bele, mert ott valami más történik. 

 • Mi történik Magyarországon?

  július 27.szombat 10:54

  Hogyan értelmezzük azt, ami Magyarországon történik?- tér rá egy újabb témára Orbán, aki szerint ennek szép irodalma kerekedett már Magyarországon.

  Az első fecske Tellér Gyula volt, majd idén két komoly munka jelent meg, Sárközy professzoré és Csizmadia Erviné.

 • A Fidesz és a Néppárt

  július 27.szombat 10:54

  Az Európai Néppárttal kapcsolatban Orbán azt mondja: a Fidesz tudja, mit akar, arra várnak, hogy tisztuljon a kép és a Néppárt is tudja meg, mit akar. Szerinte a döntésre ősz végén, a kongresszus idején kerülher sor.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Finn barátaink

  július 27.szombat 10:51

  Lesznek csatáink jogállamiság védelmében is, amihez jó idegek kellenek- mondja Orbán, aki a helyszínen levő Varga Juditra utal, aki szerinte eddig is helytállt ezen a fronton. 

  Finnországról, az unió soros elnökéről szólva azt mondja, hogy ott nincs alkotmánybíróság. És a parlament illetékes bizottsága végzi a normakontrollt. Az ottani Akadémia pedig az oktatási minisztérium irányítása alatt áll- teszi hozzá. Orbán szerint ez elképzelhetetlen lenne Magyarországon. Jó idegrendszer kell hozzá, hogy a bennünket majd jogállamiságról kérdező finn barátainknak ne mosolygással, hanem udvariasan válaszoljunk- vélekedik.

 • Jönnek még gazdaságvédelmi akciótervek

  július 27.szombat 10:50

  Valamikor a következő év tavaszán, ha igazolódnk ezek a félelmek, szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akcióterve, majd 2020 őszén egy harmadikra. Ezeknek versenyképességet javító tartalma kell, hogy legyen. Ezek kidolgozása fog megtörténni Magyarországon a következő évben.

 • Új útvonalak

  július 27.szombat 10:49

  Legfontosabb partnereinknél nem úgy fejlődik majd a gazdaság, ahogy mi szeretnénk- erre kell Orbán szerint felkészülni, utal a miniszterelnök a német gazdaságra. Ezért szerinte új útvonalakat kell tervezni. 

 • Nagyon nehéz évek jönnek

  július 27.szombat 10:48

  A migránsok helyett európai családoknak kellene adni a pénzt, hogy még több gyereket vállaljanak. A kérdés, kijavíthatók-e ezek, az elkövetett hibák. Ez minimum kétséges Orbán szerint, mert nehéz idők jönnek, nem is ez a kérdés, inkább csak az, mennyire nehéz. Úgy véli: nagyon.

 • Migráció és gazdaság

  július 27.szombat 10:45

  Az összes migrációval kapcsolatos jogkört Orbán szerint egy belügyminiszterekből álló tanácshoz kellene terelni, így lehetne a következő 5 évben helyretenni a hibákat.

  A gazdaságról szólva Orbán azt mondja: vissza kellene térni egy európai szocializmus építése helyett a versenyképes európai gazdaság eszméjéhez. A sikeres államokat nem támadni, hanem támogatni kellene szerinte. Az európai minimálbérre nincs szükség a miniszterelnök szerint, ez szocialista hagyaték, helyette munkahelyeket kellene teremteni és adót kellene csökkenteni, valamint a bürokráciát kellene leépíteni. 

 • EU-s hibák

  július 27.szombat 10:45

  A második veszély, amit el kell hárítani Orbán szerint az az a körülmény, hogy súlyos hibák történtek az elmúlt 5 évben az EU-ban. Ilyenek volt a migráció és a gazdaság területén történt hibák. 

 • Európai feladatok

  július 27.szombat 10:42

  Az Európai Bizottságnak szerinte abba kell hagyni a politikai aktivizmust, mert nem politikai testület. Ennek véget kell vetni- szögezi le Orbán, aki szerint, amit Junckerék csináltak, az szembement az alapokmányokkal.

  Az EU stratégiai irányvonalát nem a Bizottság kell, hogy megalkossa, hanem azon tagállamok vezetői, akikből áll. A csúcsjelölt értelme szerinte az, hogy választott vezetője legyen az Európai Parlamentnek, miközben a Bizottságot meg kellene hagyni a tagállamok kormányfőinek befolyása alatt.

  semjén zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és balázs péter színművész /fotó: mti/Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Balázs Péter színművész /Fotó: MTI/

 • Soros emberei és ideológiai gerillák

  július 27.szombat 10:41

  Az első támadást már elhárították Orbán szerint, ez abban öltött volna testet, hogy alkalmatlan embereket választanak fontos európai intézmények élére. Soros jelöltjeit mindenhol elgáncsoltuk- mondja, hozzátéve, azt is megakadályozták, hogy ideológiai gerillákat válasszanak a testületek élére. 

 • A következő év

  július 27.szombat 10:39

  Magyarország bíztató pályán van- magyarázza a kormányfő, aki szerint lehet és kell is jobban csinálni, mindenesetre felsorolja azokat a gazdasági, családvédelmi és egyéb intézkedéseket, melyek szerinte sikeresek voltak az elmúlt időben.

  Magyarországon az fog történni, hogy kívülről támadják meg ezeket, és a következő egy évben szerinte ezt el fogják hárítani, meg fogják védeni az ilyen, kívülről jövő támadásokkal szemben az országot. 

 • Még két dolog

  július 27.szombat 10:38

  A miniszterelnök azt mondja, az összegzésen kívül két dologról tud még beszélni: mi történik és mi fog történni Magyarországon, valamint arról, hogy hogyan értelmezzük azt, ami Magyarországon történik. 

 • IMF, Brüsszel, migráció

  július 27.szombat 10:36

  Ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a politikai, gazdasági és hamarosan birtokában lesz azon fizikai képességeknek, amivel meg tudja magát védeni és amelynek segítségével független tud maradni. Önrendelkezésünket visszaszereztük, IMF hazament, Brüsszellel szemben sikeresen vívtuk meg a küzdelmünket és határainkat is megvédtük a migrációval szemben- összegez Orbán Viktor. 

 • "A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott"

  július 27.szombat 10:34

  A történelemnek van célja- lép a filozófia talajára a kormányfő, hozzátéve, hogy az ember feladata, hogy ezt felismerje és a történelmet ehhez elsegítse. Ma a liberálisok mondják ezt, de mi rájöttünk, hogy nem az időnek kell célt tulajdonítani, hanem benne a mi életünknek. A nemzedékünk életének kell értelmet adni- vélekedik. 

  A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott a magyar nemzet megerősítésére- magyarázza Orbán, aki szerint ez egy igazságtalan küzdelem volt és lesz ezután is. Hozzáteszi: meg van írva, hogy erőn felül nem próbáltatunk meg, ezért csak olyan terhet kap az ember a vállára, amit el tud hordozni.

 • A fele még hátra van

  július 27.szombat 10:33

  A fő idő 35 és 70 év között lehet, aminek a felét Orbán szerint ők már felélték és elfogyasztották. Most jön a második fele, az esti nagy film ideje.

 • Az emberi élet

  július 27.szombat 10:31

  A legfontosabb kérdés Orbán szerint most az, van-e erejük arra a következő 15 évre, ami előttük áll. Hogy ennek mik lennének a feladatai? A miniszterelnök szerint az emberi élet három szakaszból áll: a gyermeki, amikor arról ábrándozunk, hogy mik szeretnénk lenni, van az idős kor, amikor azt látja az ember, hogy mit rontott el és a kettő között van a fő időszak, a felnőtt kor. Ez szerinte a nemzedékek idejére is igaz.

 • Orbán felesége: "ne kockáztass"

  július 27.szombat 10:30

  Képesek lennénk-e erre ismét, ha fiatalok lennénk, lenne-e újra erőnk hozzá- teszi fel a kérdést Orbán, aki maga sem tudja a választ. Majd elmondja, hogy a 30. házassági évfordulójukon megkérdezte a feleségét, hogy ilyenkor szokás, hogy újra megkérje a kezét, mit gondol erről, mire felesége azt válaszolta: "ne kockáztass!"

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Megkérdőjelezték

  július 27.szombat 10:27

  Egy második rendszerváltás előkészítésének, a nemzeti rendszerváltás tervrajzának előkészítésével töltöttük a 2006 és 2010 közötti éveinket- folytatja a miniszterelnök, aki szerint 2010-ben ezt az új nemzeti rendszert, ami közösségelvű, be kellett vezetni, majd utána lépésről lépésre kellett kiépíteni úgy, hogy a tömegtámogatottságot folyamatosan fenntartsák.

  Úgy éltük meg az elmúlt 9-10 évet, hogy közben folyamatosan harcolni kellett, mert a nemzeti rendszer nemzetközi elfogadottságát folyamatosan megkérdőjezték- magyarázza Orbán.

 • Az SZDSZ halála

  július 27.szombat 10:25

  Természetesnek tűnik, hogy mindez sikerült, pedig van drámája egy nemzedéknek a magyar politikatörténetben, az SZDSZ-nek és adjunk hálát, hogy nem ez lett a mi részünk- mondja Orbán. Ez a '68-as nemzedék nem kapta meg a kormányzás lehetőségét szerinte, mert egy idősebb generáció, Antall Józsefék kapták meg. Utána azért nem kapták meg, mert visszajöttek Horn Gyuláék, utána pedig azért nem, mert a Fidesz jöhetett 1998-ban, pedig mindig azt hitték, hogy most már ők jönnek. Ezt követően pedig elfogyott a tér előlük.

 • Orbánék évei

  július 27.szombat 10:23

  A feladat szerinte az volt, hogy kivívják az ország szabadságát. Erre mentek rá a diákéveink és két év: 1990 és 1991- közli. Ezután a feladat az volt, hogy a szocialista tervgazdaság helyett építsenek egy tőkés piacgazdaságot, miközben felépítsék a demokratikus jogi és politikai intézményrendszert. Erre ment el négy év 1990 és 1994 között, amit Orbán most liberális rendszerváltásnak nevez.

  Ezután a feladat az volt, hogy a szocialista rendszer visszatérő utódcsapatait legyőzzék demokratikus keretek között. Ezek szerinte internacionalista módon is visszatértek, így a 2010-ig tartó időszak erre ment rá.

 • Új létforma

  július 27.szombat 10:21

  Orbán szerint a nagy kérdés az volt, hogy megtalálják, vagy kitalálják-e az ezeréves magyar nemzetnek a modern korban való fennmaradásához szükséges új létformát. 30 év elteltével bizakodóan, tervekkel teli tarisznyával ülünk itt- közli a miniszterelnök, aki szerint csoda, hogy idáig jutottak.

 • 20, maximum 30 perc

  július 27.szombat 10:19

  Ezt az utasításszerű kérést kapta Orbán Németh Zsolttól, hogy az elmúlt 30 évet összegezze- mondja a miniszterelnök, aki egy mondatban is el tudja ezt intézni: "az a jó, hogy ez a 30 év mögöttünk van és nem előttünk".

 • Megtiszteltetés

  július 27.szombat 10:17

  Egyetlen szóban összefoglalva az érzéseimet és gondolataimat azt mondhatom, hogy megtiszteltetés. Megtiszteltetés volt, hogy 30 évig itt lehettem, Önökkel együtt, hogy Tőkés László püspök úr mellett szólalhattam meg- mondja Orbán, majd megköszöni Tőkésnek, hogy az Európai Parlamentben szolgálta a magyarságot. Gratulál az RMDSZ-nek is a két mandátumhoz, amit most megszereztek.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Tőkés után

  július 27.szombat 10:17

  Tőkés László beszédét követően kezd bele mondandójába Orbán Viktor. 

 • "Isten hozta Orbán Viktort, a nemzet miniszterelnökét"

  július 27.szombat 10:10

  Konferálja fel Németh Zsolt a kormányfőt.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • A kultúrharcos, akire Orbán hivatkozik

  július 27.szombat 09:45

  A szabadegyetem zárónapján Orbán Viktor miniszterelnök tartja meg szokásos előadását. Összeszedtük és elemeztük, ki az az értelmiségi, akire előszeretettel hivatkozik az utóbbi időben a miniszterelnök. Tavaly július 28-án Orbán Viktor a harmadik kétharmados győzelme után Tusnádon a rendszer egyik ideológusától idézett. Bár a nevét nem mondta ki, utalása egyértelműen Békés Mártonra, a rendszer új kultúrideológusára, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójára, a Kommentár folyóirat újdonsült főszerkesztőjére vonatkozott.

 • Az idei kiemelt téma az első világháború századik évfordulója

  július 27.szombat 09:18

  Július 23-án, a nulladik nappal kezdődött a székelyföldi Tusnádfürdőn a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az idei kiemelt téma az első világháború századik évfordulója, továbbá a rendszerváltás utáni 30 év, de a meghívott politikusok és szakértők értékelik az idei európai parlamenti választás eredményét is, és több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének.

  fotó: mtiFotó: MTI

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink