Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-22 14:50:00

Komáromi: Megszűnt az orvosi ügyelet Mezőberényben

Elindult a számháború, hogy mennyi szakember hiányzik az egészségügyi rendszerből. Komáromi Zoltán szerint a szakdolgozói kamara által hangoztatott arány közelebb állhat a valósághoz, mint amennyit a KSH közöl. A háziorvos arra is rávilágított, hogy Mezőberényben, ahol mentőtiszt tart ügyeletet, ott valójában az orvosi ügyelet is megszűnt.

Komáromi: Megszűnt az orvosi ügyelet Mezőberényben

Meghaladja az öt százalékot a szakemberhiány az egészségügyben – írta meg a Világgazdaság a múlt héten a KSH adataira hivatkozva. Majd hozzátették: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont 10-15 százalékos hiányról tanúskodik. A kormány szerint egyébként a Gyurcsány-éra miatt áll ott az egészségügy, ahol, akkor ugyanis dolgozók ezreit tették az utcára. Komáromi Zoltán az ATV Start című műsorban azt mondta, hogy a Fidesznek mindig is baja volt a statisztikákkal. Majd hozzátette azt is, hogy az ágazatból való elvándorlás, akár más ágazatba, akár külföldre, az 2009-2010 környékén indult el. A háziorvos szerint, aki a DK szakpolitikusa, 2010 előtt nem volt példa arra, hogy ellátási problémák lépjenek fel az ágazatban.

Komáromi Zoltán szerint a szakma korábban azért nem lépett fel a Szócska Miklós nevéhez fűződő, egészségügyi intézményeket, kórházakat érintő államosítás ellen, mert azt gondolták: a kormány nekilát annak a struktúraváltásnak, amelyről a szakma már nagyjából 15 éve beszél. Példaként felhozza Gyula esetét, ahol egy osztály bezárt, miután az ottani orvos elment szabadságra. Mint mondta, a gyulai és békéscsabai kórház nagyjából 8 km távolságra van egymástól és az integráció miatt nem érti, miért nem működik személyi szinten is ez a fajta integráció.

A KSH adataiban szereplő 5%-os szakemberhiány nagyjából 39 ezer embert takar, a szakdolgozói kamara szerint viszont ez kétszer-háromszor is több lehet. Komáromi szerint ez utóbbi állhat közelebb az igazsághoz, az viszont, hogy a tárgyalásokon nem tud eredményt elérni, az nem az ő bűne.

Eközben Mezőberényben is volt egy történet, miszerint mentőtiszt látja el az orvosi ügyeletet – ezt maga a polgármester jelentette be a saját Facebook-oldalán. Csakhogy – emelte ki az orvos – ő beleásta magát a sztoriba, és mint kiderült, a teljes háziorvosi ügyelet megszűnt, amit minden bizonnyal azért nem emelt ki a településvezető, mert nem vetne rá jó fényt pár hónappal a választás előtt. Majd azzal folytatta, hogy Mezőberényt Gyomaendrődhöz kapcsolták, az orvosi ügyelet is ott van és előbbiben csupán elsősegélynyújtó pont van kialakítva.

KSH: A 185 ezer álláshelyen 42 ezer orvos és 104 ezer szakápoló dolgozik

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink