Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-22 17:27:00

Hosszú Katinka az első nő, aki négyszer egymás után lett világbajnok 200 méteren

Már a jövő évi tokiói olimpia tükrében értékelte hétfői világbajnoki címét Hosszú Katinka, aki a dél-koreai Kvangdzsuban sorozatban negyedszer diadalmaskodott 200 méter vegyesen. Ezzel az első női úszó, aki egymás után négyszer nyerte meg ugyanazt a számot.

Hosszú Katinka az első nő, aki négyszer egymás után lett világbajnok 200 méteren

 

"Ez egy nagyon jó állomás Tokió felé, bár az sem lesz a végállomás"

- nyilatkozta az immáron nyolcszoros világbajnok, aki 2:07.53 perces idővel diadalmaskodott. "A gyors talán egy picivel lassabb volt, mint tegnap. Ahogyan mindig, ezúttal is magamra koncentráltam csak." - tette hozzá.   

Arra a kérdésre, hogy a világcsúcs reményében lépett-e vissza délelőtt 100 méter háton elmondta:     "Ez inkább annak szólt, hogy nem akarok mindent kipréselni magamból, okosabban próbálom beosztani az időmet így, hogy a 400 méter vegyes az utolsó napon van, az azért nagyon kemény."   

Hosszú egy hosszabb kihagyás után 2018 közepén kezdte meg a közös munkát Petrov Árpáddal, akinek irányításával először tavaly Glasgow-ban az Európa-bajnokságon szerepelt:    

"Ott mintha az utcáról belépve versenyeztem volna, azóta ez a három másodperc, amit javultam, nem tűnik soknak, ugyanakkor rengeteg munka van benne." - fűzte hozzá Hosszú, aki szerint nem volt könnyű visszajutni a csúcsra, de oda feljutni jóval nehezebb volt.   

Kiemelte: a Tokióba vezető úton ott tart, ahol kell, mindazonáltal előrébb annál, mint amit tavaly ilyenkor ő remélt.   

Érdekesség, hogy Hosszú az előfutamban 2:07.02 perces teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt - a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 perc -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert. Majd az elődöntőben és a fináléban is valamivel rosszabb időket úszott (2:07.17 és 2:07.53), edzője, Petrov Árpád viszont rávilágított egy rendkívül fontos tényre:    

"Ha megfigyeltétek, délelőtt volt a leggyorsabb, és mikor lesznek Tokióban a döntők? Délelőtt..." - mondta a szakember, ugyanakkor hangsúlyozta, az a része abszolút tudatos volt a felkészülésnek, hogy a munka kemény részét délelőtt végezték, itt azonban még nem volt tervezve, hogy tanítványa délelőtt lesz a leggyorsabb.    

Petrov Árpád elmondta, nem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy itt tartanak majd, Glasgow-t követően úgy érezte, ezen a világbajnokságon egy érmet "csíphetnek" majd el.   

Hosszú kedden 200 méter gyorson lenne érdekelt, viszont könnyen elképzelhető, hogy nem áll majd rajtkőre.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink