Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-23 06:45:00

A tavalyi rekordközeli termésnek csak a fele várható idén almából

Elsősorban az aszályos tavaszi idő tett be a gyümölcsnek, a legtöbb ültetvényen ugyanis nem tudnak öntözni. Nagyjából 450 ezer tonna almára számítanak idén a termelők.

A tavalyi rekordközeli termésnek csak a fele várható idén almából

Schnaider Rudolf már 45 év gazdálkodik Zsámbék mellett. Mint az egész országban, náluk is a csapadékhiány okozta a legnagyobb problémát.

„A mi térségünkben nem volt fagy, az almavirágzás időszakában. Az aszály viszont keményen megviselt bennünket, de az öntözőrendszer itt áll és a szükséges csapadék mennyiséget minden alkalommal tudtuk pótolni” – magyarázta a termelő.

Ez az egyik legmodernebb ültetvény az országban. Az almások többsége azonban nem ilyen, háromnegyed részükön nincs lehetőség a locsolásra. A vízhiány mellett sokfelé a fagy és a viharos idő is problémát okozott. Ezen a Pécsi ültetvényen jelentős terméskiesésre készülnek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnél is úgy látják átlag alatti almatermés lesz idén.

„Mennyiség szempontjából a tavalyi év kiemelkedően jó volt, azt lehet mondani, tehát közel 900 ezer tonna termést realizáltunk, de biztos, hogy 800 ezer tonna fölött volt a szakértői becslések szerint. Az idei évben ennek körülbelül a felét várjuk” – mondta Hunyadi István.

Magyarországon átlagosan 550-600 ezer tonna alma terem évente. A jelentős mennyiségkiesés valószínűleg az árakban is meglátszik majd.


Ez azt jelenti, hogy termelői szempontból valószínűleg kedvezően alakulnak az árak, a termelők jobb árakat tudnak majd realizálni a termékért. Ez azonban a fogyasztóknál pont fordítva csapódik le.

Magyarországon 24-25 ezer hektáron foglalkoznak almatermesztéssel, az ültetvények kétharmada Szabolcsban van. A termés egyharmada étkezési alma, nagy része pedig ipari.

Gyenge a termés, drágulhat az alma

 

atv.hu

További belföldi híreink